ЧРД, Фидел Кастро

Архив Пловдив

13-08-2012, 10:20

Автор:

Калина Илиева

Всичко от Автора

Далеч от светлените на прожекторите Кастро празнува своя 86-ти рожден ден

Далеч от светлените на прожекторите, от страстите на световната сцена и политическите еуфории днес Фидел Кастро празнува своя 86-ти рожден ден.

Официално няма планове за публично честване на рождения ден на бащата на революцията в Куба, който стриктно контролираше обществения живот в страната от януари 1959 до здравословните си проблеми през 2006 г., когато делегира правомощията си на своя брат Раул Кастро.

Днес младежки организации планират да отбележат не годишнината от рождението на Кастро, а тази на Рене Гонсалес, един от петимата кубински тайни агенти, намиращи се в затвор в САЩ, които се смятат за "герои на войната срещу терора" в родината си.

Като знак за новите времена Идалис Ортис, която спечели първата олимпийска титла по джудо за Куба от 12 години насам, благодари на семейството, приятелите си и на Раул Кастро, преди да спомене бившия президент.

От месеци Фидел Кастро избягва публичните прояви. Той се появи пред публика през март, когато се срещна с папа Бенедикт XVI при визитата на главата на Римокатолическата църква в карибската държава.