Египет взе властта от военните

Архив Пловдив

13-08-2012, 11:33

Автор:

Петя Паликрушева

Всичко от Автора

Всичко най-добро на армията пожела президентът на страната

В столицата на Египет Кайро тази нощ се проведе многохиляден митинг в подкрепа на приетите от президента Мухамед Мурси мерки, насочени към фактическото отстраняване от властта на военните, които в продължение на десетилетия влияеха върху формирането на политиката на държавата.

В неделя Мурси отмени действието на приетата на 17 юни обновена Конституционна декларация, даваща значителни законодателни и властови пълномощия на Висшия съвет на въоръжените сили. Освен това, Мурси, изпрати в оставка министъра на отбраната и главнокомандващ ВС фелдмаршал Хусеин Тантауи и началника на генералния щаб на ВС на Египет Сами Анан. И двамата станаха съветници на Мурси.

“Народът подкрепя решението на президента”, скандираха хората, запълнили знаменития площад – символ на протестните акции и “януарската революция” от 2011 г.

Мурси, в реч късно снощи по телевизията заяви, че “желае на армията всичко най-добро”. “Искам тя да се посвети на задачата си – защитата на нацията”, подчерта той.

Според думите му, приетите решения “не са негативно послание към когото и да било, не са насочени против някои конкретни хора, институции и нямат за цел да ограничат свободата”, а са стъпка “към интересите на нацията и страната”.

Както отбелязва агенция МЕНА, “оставката на Тантауи и Анан е осъществена след консултации с военните”.