Съдът не отказва искания на ДАНС за подслушване

Новините

13-08-2012, 13:52

Снимка:

mediapool.bg

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

МВР  е използвало 26% повече СРС през 2011-та в сравнение с 2010-та година

Българският съд не е посмял да откаже разрешение за използване на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) през 2012 година,

пише Mediapool  като се позовава на информация, получена от агенцията по Закона за достъп до обществена информация.

Само за първите шест месеца на тази година ДАНС има 973 искания, като всички са уважени. През миналата година обаче от 1783 искания са уважени 1760. ДАНС използва сравнително голям брой специални разузнавателни средства на фона на орязаните й функции, е изводът, който изданието прави.

Според данните в доклада на прокуратурата за 2011 г. през  годината образуваните от прокуратурата дела по сигнали на ДАНС са едва 0.7% от всички нови досъдебни производства в държавното обвинение. ДАНС обаче не изостава толкова много по приложени СРС-та в сравнение с прокуратурата, която е получила близо 6000 или само 2/3 повече разрешения за подслушване през 2011 година

Според доклада на парламентарната подкомисия за контрол на СРС ДАНС е отправила през миналата година 19% по-малко искания за използване на СРС-та в сравнение с 2010 година. Намалението при прокуратурата обаче е над 40%. Единствено МВР показва несъобразяване с декларираното от управляващите намерение за редуциране на подслушването и е използвало 26% повече специални разузнавателни средства (СРС) през 2011-та в сравнение с 2010-та година.

ДАНС отказва да предостави даннитe за броя на образуваните досъдебни производства по сигнали на агенцията. Сайтът припомня, че информацията е публична и всяка година присъства в доклада на прокуратурата, но това не пречи на ДАНС да отказва достъп до нея. През 2011 година институцията е подала 133 сигнала за извършени престъпления до държавното обвинение, по които са образувани 65 досъдебни производства. През 2009-та и 2010-та година ДАНС подава двойно повече сигнали, а по казусите са образувани средно по над 100 досъдебни производства. За последните три години са осъдени общо 37 души по сигнали на държавната агенция, но няма статистика колко от тях са с окончателни присъди. ДАНС отказва да отговори и на въпроса колко са подадените до прокуратурата сигнали за корупция по високите етажи на властта, колко от сигналите за пране на пари и финансиране на тероризъм са предадени на прокуратурата и други с мотив наличието на класифицирана информация. ДАНС не е допуснала през м.г. в България да влязат 11 лица. През първите четири месеца на 2012 не са издавани такива заповеди. Не отговарят обаче на въпроса по колко случая за евентуална терористична дейност на територията на страната е работила ДАНС. Агенцията е предложила на ДКСИ да бъдат отнети разрешенията за достъп до класифицирана информация на 21 души от държавната администрация за м.г., но през 2012 година няма такива предложения.