Равна гора - първото селище с воден цикъл

Архив Бургас

13-08-2012, 13:39

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

За созополското село с близо 1000 жители ще бъдат осигурени пречиствателна станция и чисто нова канализационна мрежа.

Равна гора, а след нея и Равадиново ще имат нова канализационна мрежа, каза кметът на Созопол - Панайот Рейзи.

Кметът на Созопол днес направи първата копка на съоръжението в Равна гора, което ще осигурява водоснабдяване, канализация и пречистване на отпадъчните води там. 

„Изграждането на пречиствателната станция и В и К мрежа поставя началото на бързото развитие на едно  от най- големите села в община Созопол и ще осигури по- висок стандарт на живот на неговите жители”- заяви кметът на община Созопол Панайот Рейзи по време на ритуалната първа копка на екосъоръжението в с. Равна гора. 

С реализацията на проекта селището ще стане първото с интегриран воден цикъл, включващ и пречиствателна станция. 

В Равна гора живеят 1 105 човека по постоянен адрес, а през последните години се наблюдава увеличение на интереса към него както от инвеститори, така и от желаещи да си закупят имот в китното созополско село. Още в първия си мандат кмета Панайот Рейзи постави като приоритет развитието и облагородяването на селата в общината, които бяха дълги години  забравени , а тяхното развитие бе спряло. Голямо значение в този мандат кметът и екипът му отдават на по- големите села в общината сред които е село Равна гора. Кметът Панайот Рейзи специално благодари на общинския съвет и на общинските съветници, които винаги са подкрепяли политиката на екипа му за развитие на селата в общината.

 Дейностите ще се раеализират успоредно, но по два проекта. Тяхната обща стойност е повече от 5,6 милиона лева, по-голямата част от които осигурени по програмата за развитие на селските райони.

Близо 1 млн. лв е стойността на проекта за пречиствателната станция на селището, а останалите около 4, 7 милиона лева ще послужат за пълното изграждане на водоснабдителната и канализационната мрежа.

Дължината на канализационната мрежа е 2 500 метра, като по проекта ще бъдат изградени домовите отклонения към имотите които са в регулация.

Кметът на Созопол Панайот Рейзи и колегата му от Равна гора - Георги Станев направиха символично първата копка на модерното съоръжение в района на месността "Айазмото". 

Според Панайот Рейзи, предвид че Равадиново не беше включено в проекта за пречиствателната станция, там предстои след разговори с екоминистъра и финансовия министър Дянков да бъдат осигурени средства за пречистването. Проектът беше започнат със средства по ПУДОС, но предстоят довършителни дейности.