Връщат на общините половината от таксите от концесии на плажовете

Архив Бургас

13-08-2012, 14:10

Снимка:

БТА

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Целта е общините да имат средства за доразвиване на довеждащата инфраструктура до плажовете. Парите може да се използват и за назначаване на спасители на неохраняемите плажове.

С последните предложени промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие се предвижда 50 на сто от таксите - наеми или концесии, които се събират за морските плажове, да се връщат обратно в общините, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова в Добрич, предаде  dnes.bg.

Целта е общините да имат средства за доразвиване на довеждащата инфраструктура до плажовете. Парите може да се използват и за назначаване на спасители на неохраняемите плажове.

Министърът допълни, че очаква до края на годината предложените законодателни промени да бъдат гласувани в парламента, така че да влязат в сила при подготовката за следващия туристически сезон.

Сред предложенията е и да бъде опростена процедурата за отдаване на концесия на морските плажове, която сега е сложна, тромава и вероятно демотивира заинтересованите лица да участват.

Много често се определя цена за отдаване на концесия, която не може да бъде реализирана, но законът дава възможност да бъде намалена най-много до 50 на сто, поясни министърът.В тази посока се настоява за гъвкавост на цените, за да може на практика един не толкова атрактивен плаж също да стане атрактивен за наематели или концесионери, допълни Павлова.

Регионалният министър даде за пример плажни ивици по Северното Черноморие, дълги по 8 километра, на които през всеки сто метра трябва да има спасителен пост. Трябва да бъдат осигурени и съблекални, тоалетни, душове, медицинско оборудване - всичко това много оскъпява стопанисването на плажа, обясни тя.

Министърът отбеляза, че през това лято на плажовете, отдадени под наем или на концесия, най-често възникват проблеми с осигуряване на медицинското оборудване и с определяне на свободните зони за туристите. Ако за някои плажове нарушенията се окажат системни, възможно е след края на сезона, договорите да бъдат развалени, каза Павлова.