Ваканция в Рила: Изумителни гледки и адреналин

Архив Бургас

13-08-2012, 17:35

Снимка:

btourism.com

Автор:

в. 24 часа

Всичко от Автора

Нощувката е между 11 и 15 лв. Тя определено е лишена от комфорт, но предлага други емоции. От 24 до 27 лв. варират цените на легло в двойните стаи. В хижата има и 2 апартамента, в които тарифите се доближават до цените в морските хотели.

Рила в пика на лятото предлага прохлада, но не и безлюдни пейзажи. Август е месецът, в който пътеките към най-красивите места в планината заприличват на градско ларго.

Има ли лифт, напливът е гарантиран, казват планински ентусиасти. Дори и в делничен ден празните седалки по въжената линия към хижа "Рилски езера" се броят на пръсти. Цената в едната посока е 10 лв., но съоръжението предлага значително намаление, ако се движите в група и купите двупосочен билет. При условие да го ползвате в рамките на седмица, сумата пада на 13 лв.

Освен че спестява усилията от неколкочасов скучен и уморителен преход в най-неатрактивната част на планината, лифтът дарява несравнимо усещане за откъсване от шумното подножие. Секунди след като седалката се плъзне по въжената линия, настъпва необичайна тишина. Нарушава я характерният тропот при преминаването през първия от десетките стълбове, които маркират трасето.

Едва по-късно, когато погледът на пътуващите стигне върховете на дърветата, се чува и птича песен. Както повечето ски бази "Рилски езера" предлага по-добри условия, отколкото типично летните хижи. Туристите имат възможност да избират според джоба и вкуса си между общите спални (от 7 до 18 легла) през стаите с 2 и 4 легла до апартаменти.

Нощувката е между 11 и 15 лв. Тя определено е лишена от комфорт, но предлага други емоции. От 24 до 27 лв. варират цените на легло в двойните стаи. В хижата има и 2 апартамента, в които тарифите се доближават до цените в морските хотели.

За истинските планинари, които прекарват сред природата поне 10-ина часа, най-голямото предимство на по-луксозните варианти за настаняване са самостоятелните бани. И другите обаче, за които общуването е по-ценно от лукса, могат да разчитат на освежаващ душ след изтощителните преходи.

Последната станция на лифта е само на 20-ина метра от сградата, което я прави удобна база. За т.нар. лъчове е достатъчна малка раница с най-важното за деня, тъй като маршрутът включва обиколка на част от района и връщане обратно за нощувка. Не само в най-активния сезон - 10-25 август, но и в седмиците преди и след това е неразумно да тръгнеш без предварителна резервация.

Хижата е на брега на едно от 7-те езера. Тя е доста по-скромна като база от постройката край лифта. А и през август тук е твърде оживено заради традиционната духовна академия на Бялото братство. Тя започва официално в началото на месеца и продължава до 25-и. До хижа "7-те рилски езера" е поставено специално табло с концентрирана информация за правилата по време на академията. По-голямата част от последователите на Дънов всъщност предпочитат да опънат палатки.

Изгледът към 7-те езера се смята за една от най-изумителните гледки не само в България. Височината, откъдето това е възможно, се атакува от ранна утрин до мръкване. Всъщност от една точка могат да се видят 6 от езерата, за най-високото - Сълзата, е необходимо да промените позицията си.

За изкачването до езерния връх, както го наричат често туристите, трябват най-вече здрави дробове и енергия. Пътеката към него е широка и се вие плавно, разкривайки гледки ту към Бъбрека, ту към Окото. Затова на нея смело стъпват както туристи в преклонна възраст, така и деца на 4-5 г. Има и по-малки - в специални раници на гърба на родителите си. Още по-впечатляващ е изгледът от връх Хайдука, но и изкачването е по-трудно.

Седемте езера са разположени на различни нива в просторен циркус на надморска височина от 2095 до 2535 м. Водите на Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното и Долното езеро се оттичат едно в друго. От тях тръгва р. Джерман. На огромна поляна край Бъбрека с камъни са очертани концентричните кръгове, на които дъновистите изпълняват ритуалната паневритмия. Най-дълбоко от 7-те езера е Окото - 37,5 м. Това му придава наситен тъмносин цвят, в който отраженията на снежните петна по бреговете му са още по-ефектни.

Блясъкът на Леденото езеро, погледнато от стръмната пътека към Мусала, е друга гледка, която привлича стотици. Седемте езера се намират в северозападната част на Рила, Мусаленският дял е в източната зона на планината. И тук е доста оживено през лятото. Наши и чужди туристи предпочитат да го включат в маршрута си заради престижа, че са изкачили най-високия връх на Балканите,но и заради впечатляващите пейзажи, които се разкриват отгоре към заслона и езерото под върха - най-високото в планината - на 2715 м.

Струва си да повървите 2-3 часа по билото от другата страна на Мусала, за да видите страховити отвеси и Маричините езера под тях. Няма съвпадение - именно от тук тръгва р. Марица. После може да се спуснете към хижа "Грънчар" или да се върнете обратно и да се молите върхът да ви "пусне" още веднъж да го изкачите.

Дори и денят да е започнал с най-лъчезарното утро, дъждът и мъглата могат да отнемат удоволствието от пейзажите, но и да направят прехода труден, дори опасен. По-голямата част от туристите предпочитат в един ден да съберат лукса на Боровец и дивата красота на Мусала. Това е напълно възможно.

Всеки ден кабинковият лифт качва от зимния курорт до хижа "Ястребец" стотици туристи. Цената на двупосочен билет е 10 лв. Някои идват дотук, за да се насладят на гледката, която се разкрива от постройката, кацнала на самия скат, хапвайки овче кисело мляко със сладко от боровинки. Без проблем могат да го заменят с ледена бира. Има байкъри с колела, по-скъпи от средна ръка автомобил, и солидна екипировка, които се спускат от последната станция по тесните и доста върли на места планински пътеки.

От "Ястребец" по равен и доста широк път се стига до хижа "Мусала". До старата постройка от няколко години се строи доста ефектна голяма сграда в алпийски стил. Поляните край Мусаленското езеро са подходящи за пикник, но развилите "зависимост" от планините никога не стигат само до софрата.

Още около 2 часа и половина изкачване с поносима денивилация ги отвежда към заслон "Леденото езеро". Тук връзката с цивилизацията наистина е изтъняла почти до незабележимост. Тоалетна с странна дума, а течащата вода е чучур на стотина метра от заслона по пътеката и всяко слизане и качване е своеобразна малка тренировка за върха. 40-50 минути е изкачването от заслона до върха. Обратният преход е по-лек, така че 4-звездната вечеря и нощувка в Боровец се напълно реални.

Много повече звезди, при това истински, обаче ще получат тези, които се престрашат да останат в заслона. За разлика от много родни планински хижи "Леденото езеро" има стопанка, която поддържа мястото чисто и знае как да създаде уют. Ако си поръчате предварително, хижарката Величка ще завърти и вкусна гозба. Може да ви нагости и с интересни истории за известни личности, които са се отбивали тук. Някои предпочита да не си спомня. Но няма да забрави запознанството със Симеон Сакскобургготски. В премиерския си период царят дошъл почти инкогнито, само с водач. Бързал за върха и дори не влязъл да пие чай. Водачът му помолил Величка да излезе пред заслона.

"Чакаше ме със свалена шапка и поклон. Наистина се развълнувах", разказва жената. Извинил се, че няма време да остане в заслона. След това обаче отишъл в "Леденото езеро" още 2 пъти. За търсачите на различни усещания една нощ тук просто е задължителна. Кога друг път ще ви са отвори възможност да спите на нар с още 30-ина души в едно помещение. Цената за възрастни е 13 лв. за нощ на 2700 м.