Обама: Ако откриете живот на Марс, звъннете ми веднага

Архив Пловдив

14-08-2012, 11:48

Автор:

Петя Паликрушева

Всичко от Автора

Curiosity се приземи на Червената планета и прикова вниманието на милиони по целия свят

Президентът на САЩ Барак Обама поздрави сътрудниците на НАСА с успешната мисия на Curiosity.

Curiosity се приземи на Марс и прикова вниманието на милиони по целия свят. Вие, момчета, дадохте отличен пример за използването на американското ноу-хау, американската изобретателност, това е изключително постижение, заяви Обама в телефонен разговор с учените от НАСА.

Президентът помоли изследователите да го информират за развитието на мисията и незабавно да му съобщят, ако открият извънземна форма на живот.

Между другото, ако установите контакт с марсианците, моля ви, веднага ми съобщете. Аз съм много зает, но ми се струва, че това ще се превърне в основен въпрос. Дори ако марсианците са само микроби, това все едно ще бъде свайващо, пошегува се Обама.

Американският космически апарат Curiosity кацна на Марс на 6 август. Главната задача на мисията е да отговори на един от най-интересните въпроси – има ли живот на Марс?

Руският уред ДАН, монтиран в Curiosity, ще проведе неутронография на повърхността на “червената планета” на дълбочина до един метър с цел да се определят районите с висока концентрация на вода в минералите. Именно такива райони представляват най-голям интерес при търсене признаци на живот.