Фестивалът на народната носия събира хиляди край Жеравна

Архив Пловдив

14-08-2012, 13:25

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

"Скок във времето" се организира за пета поредна година в дните от 17 до 19 август

Повече от 8 000 гости се очакват на тазгодишния Фестивал на народната носия, който вече се превръща в традиция за Жеравна. "Скок във времето" се организира за пета поредна година в дните от 17 до 19 август в местността "Добромерица" край Жеравна.

Още в началото на годината са започнали резервациите в къщите за гости в Жеравна, заяви кметът на селото Иван Димитров.

Тъй като четиридесетте къщи за гости в селото-домакин имат само 700 души капацитет, ангажирани са и хотелите в околните села - Медвен, Ичера, както и в общинския център Котел.

За пръв път тази година организаторите на събитието - Фондация "Българе" се ангажираха с изграждането на инфраструктурата, каза кметът на Жеравна. Те ще осигурят до местността ел. захранване, питейна вода, контейнери за смет и сцена.

Правилникът на фестивала задължава всички участници да бъдат облечени в носия, която може да бъде както от всички фолклорни области на България, така и от други държави. Забранено е използването на телефони и фотоапарати.

Програмата на фестивала включва още концерт на Ансамбъл "Филип Кутев”, автентични хора, обичаи, песни и танци, представени от самодейни състави от цяла България, нестинарски игри, възстановка на традиционна българска сватба, игри, песни и танци около огъня, както и "народно веселие", включващо както вадене на чеверметата и фасула, така и надсвирване с родопски гайди, духова музика, зурни и тракийски оркестър.