Сифилис се развихри в половин България

Архив София

14-08-2012, 08:39

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

В 14 области у нас регистрираните случаи на кожно-венерическата болест през миналата година са се повишили спрямо 2010-а.

Сифилисът се развихри в половин България, пише в. "Труд".

В 14 области у нас регистрираните случаи на кожно-венерическата болест през миналата година са се повишили спрямо 2010-а. Най-мощна е атаката в Кюстендилско. Там болните през 2011-а са станали 33,8 души на всеки 100 000 от населението, а през 2010-а са били едва 11,1. Повишение има и в морските градове Бургас и Варна, но и във Враца, Велико Търново.
Това показват най-новите обобщени данни от справочника "Здравеопазване 2012" на Националния център за обществено здраве и анализи към здравното министерство.

"И още повече може да се увеличат случаите на сифилис", коментира проф. Николай Цанков, председател на Българското дерматологично дружество. До атаката се е стигнало, защото повече от година у нас няма пеницилин. "А според Световната здравна организация това е средството, което дава най-дълготраен и добър ефект при лечение на сифилис", обясни проф. Цанков. По икономически причини българското производство на медикамента в Разград било спряно, няма и внос. Така пациентите са принудени да се лекуват с други антибиотици, които са над 4 пъти по-скъпи, но и не дават толкова добри резултати. "За настъплението на болестта е виновно и влошеното наблюдение на пациентите. Кожните диспансери бяха превърнати в центрове по кожни болести и оставени на милостта на общините. А те не дават пари. Шуменският център вече се самозакри, пред затваряне са бургарският и старозагорският", изброи проф. Цанков. На въпрос как е възможно с цели 300% да скочат заболелите в Кюстендилско, той отговори: "Заради секс без предпазни средства, проституция и ниска полова култура. Младото поколение вече е обучено, но хората над 30-40 г. просто не използват презерватив."

Здравната каса не плаща лечението на сифилис, а една от рисковите групи са ромите, което още повече влошава картината. Осигуряват се само по 280 лв. за спасението на бременните.

"Най-тревожното е, че това е непрогнозируема болест. Тя още утре може да избухне с още по-голяма сила", добави професорът.

От новия справочник на МЗ става ясно също, че намаляват леглата за психично болните. От 1450 през 2010-а през миналата година те падат на 1328. Независимо че според лекарите всеки трети у нас се оплаква от психически проблем. За сметка на това се увеличават болниците - от 312 на 315.