Днес е Успение Богородично

Архив Пловдив

15-08-2012, 07:33

Снимка:

Дарик

Автор:

Иван Иванов

Всичко от Автора

Митрополит Николай служи литургия в катедралния храм “Успение Богородично”

На 15 август православната църква чества един от най-големите празници – Успение на св. Богородица. На този ден се отбелязва напускането на този свят Божията майка, която завършила земния си път. Големият празник бъде отбелязан с тържествени богослужения в православните храмове във всички епархии на БПЦ, пише dveri.bg

Патриарх Максим по традиция ще посрещне Успение Богородично в едноименния Троянски манастир. В честванията там ще се включат и синодалните архиереи, които заедно с главата на БПЦ ще отбележат успението на св. Богородица и края на Богородичния пост.

Пловдивският митрополит Николай ще отслужи архиерейска света литургия в катедралния храм “Успение Богородично”.
Храмов празник се чества днес в Бачковския манастир. Хиляди миряни от цялата страна още от вчера са се стекли край обителта, за да преспят в околностите и рано сутринта да запалят в манастирската църква свещичка за здраве.

На 15 август е денят на Варна. Празничната литургия в катедралата ще бъде отглавена от митрополит Кирил. Ще се отправят специални молитви и прошения за излизане на свобода на капитан Светлозар Собаджиев, който се намира в затвор в Панама повече от една година без съд и присъда.

На тържествата във Варна ще присъстват министър-председателят Бойко Борисов и членове на правителството. В програмата на премиера е включено и посещение на строящия се в морската ни столица храм “Св. Прокопий Варненски”.

От Несебър в Бургас ще се пренесат иконата на Успение Богородично и плащаницата, на която е извезано погребението на Божията майка Пренасянето ще стане веднага след традиционното литийно шествие, което се прави в навечерието на празника в Несебър към храм “Св. Успение Богородично”. За пръв път и в Бургас ще има литийно шествие до новостроящия се храм “Св. Николай” в комплекс Меден рудник.