Руска подводница незабелязана в Мексиканския залив

Архив Пловдив

15-08-2012, 08:44

Автор:

Петя Паликрушева

Всичко от Автора

Официални лица от Белия дом озадачени, че “Акула” не е била открита

Руска атомна подводница от проекта 971 (по класификацията на НАТО – “Акула”), снабдена с крилати ракети с голям радиус на действие, дълго време незабелязана пореше вълните на Мексиканския залив около крайбрейжието на САЩ, съобщава уеб-сайта на местното издание Washington Free Beacon, позовавайки се на неназовани американски официални лица.

По информация на изданието, присъствието на подводницата на Руската федерация в близост до бреговете на САЩ било потвърдено едва след като тя напуснала района. “Руска атомна подводница патрулираше в непосредствена близост до бреговете на САЩ за втори път от 2009 г.”, - се казва в статията.

По думите на чиновници от САЩ, присъствието на подводницата на Руската федерация до бреговете на САЩ свидетелства за недостатъци в работата на отбранителните американски комплекси. Чиновниците подчертават, че администрацията на президента на САЩ Барак Обама съкращава финансирането на тези комплекси в рамките на плана за понижаване на разходите за отбрана до $ 487 млрд за близките 10 години. “Фактът, че супер подводницата “Акула” на Русия не е била открита в залива, предизвиква озадаченост”, - заявиха американски официални лица.

Представители на ВМС на САЩ отказаха да коментират случая. “Суперподводницата “Акула” е построена само с цел да унищожи подводниците на ВМС на САЩ, снабдени с балистични ракети. Това е напълно безшумно съвършено съоръжение, което може да плува незабелязано и е почти неоткриваемо”, - каза още един чиновник от САЩ.

Проект “Акула” e  основен тип многоцелева подводница на ВМФ на Русия, които се отличават от предишното поколение с високо ниво на незабележимост. В света има произведени само 15 подобни супермашини, пишат руските издания.