САЩ “амнистират” сирийски чиновници

Архив Пловдив

15-08-2012, 09:04

Автор:

Петя Паликрушева

Всичко от Автора

В списъците за санкции са включени почти 30 високопоставени сирийски чиновници

Всеки сирийски чиновник може да не попадне под санкцията на САЩ, ако се разграничи от действията на властта и напусне страната, при това няма да бъде подведен под отговорност за предишните си действия на държавен служител, заяви официалната представителка на държавния департамент на САЩ Виктория Нуланд.

САЩ изключиха от списъка за санкции бившия министър-председател на Сирия Рияд Хиджаб, който миналата седмица заедно със семейството си избяга в Йордания и се присъедини към сирийската опозиция. До днес в списъците за санкции на САЩ влизат почти 30 високопоставени сирийски чиновници. Забранено им е влизането на територията на САЩ, а активите им в американските банки са замразени.

“Хиджаб беше изключен от списъка за санкции, защото днес той вече не е представител на режима на Сирия, който е насилнически. Той избяга и отхвърли всички връзки с режима, и сега призовава към демократични промени в страната, затова санкции против него повече няма да има”, - каза Нуланд на брифинг.

Журналистите й зададоха въпрос, има ли САЩ намерение да подведе под отговорност Хиджаб, който беше един от ръководителите на страната, чиято власт, според Вашингтон, продължава “кървавото насилие към гражданите”. “Сега той е на свобода. Той беше представител на режима…, и сега не бива да се безпокои, няма да бъде подведен под отговорност?”, - попитаха журналистите. “Въпросът не е в това, искат ли сирийците бившите представители на режима да носят отговорност. Санкциите се прилагат, за да лишат от средства тези, които използват парите за подготовка на престъпления. Ако човек се е отрекъл от режима, той вече не е обект на санкции”, - каза Нуланд.

Според думите й, по отношение на Хиджаб САЩ изхождат от това, че “той е скъсал всички връзки с режима” и “работи за благото на демократична Сирия”. Затова екс-премиерът може безпрепятствено да се възползва от всички свои активи и не бива да се бои, че ще бъде подведен под отговорност за “сътрудничество с режима”. “Не става въпрос за отговорност, нека това да го реши сирийският народ. Този човек не прибягва до насилие, следователно, в бъдеще няма да се натъкне на санкции”, - каза Нуланд, фактически подтвърждавайки, че  САЩ няма да подведат под отговорност екс-чиновника от Сирия.

Понастоящем Хиджаб се намира в Йордания. Във вторник Хиджаб за първи път след оставката си като премиер даде в Аман пресконференция. Там призова други крупни политически и военни лица от Сирия да се присъединят към опозицията за по-скорошното срутване на режима на президента Башар Асад. Според думите му, правителството на Асад контролира не повече от 30 % от сирийската територия, а режимът му ще бъде застигнат от “военен, морален и икономически колапс”.