Родопи плаща разсрочено борч към Пловдив

Архив Пловдив

15-08-2012, 12:21

Снимка:

Интернет

Автор:

Иван Иванов

Всичко от Автора

200 000 лева са дълговете на община “Родопи” за сметището край Цалапица

Договор за разсрочено погасяване на задължения в размер на близо 200 000 лева ще подпишат кметовете на общините Пловдив и “Родопи” Иван Тотев и Пламен Спасов.

Борчът е още от лятото на 2008-ма година и е за депониране на отпадъците от селищата на “Родопи” на сметището край Цалапица, което е собственост на община Пловдив.

Този дълг е част от задълженията на община Пловдив, за които вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков съобщи вчера. Дянков посочи, че Пловдив е сред общините с най-голямо увеличение на просрочените задължения.

Дългът на Пловдив е за една година е нараснал с 800 000 лева. От тях малко над 300 000 лв. са задължения към РИОСВ за плащане на такси към депото в Цалапица и екозавода в Шишманци. Кметът Иван Тотев обясни, че общината не ги е платила, тъй като това са такси, които другите общини дължат на Пловдив като отчисления за депониране. В сумата влиза и задължението на община “Родопи”.

Както ПловдивУтре вече писа, задълженията са от общинското дофинансиране на държавните дейности. Най-голямата сума е към Спортното училище – 380 000 лв. Общината има споразумение с кредитора EVN за разсрочено погасяване за две години. Други 47 000 лв. се дължат на Дома за стари хора “Св. Василий Велики”.