Обама с лична пивоварна в Белия дом

Архив Пловдив

15-08-2012, 12:59

Автор:

Петя Паликрушева

Всичко от Автора

Американският президент никога не е крил любовта си към бирата

Една от малките тайни от политическата кухня на Белия дом беше разкрита по време на срещата на президента на САЩ Барак Обама с избаратели в щата Охайо. Изясни се, че президентът не само продължава да си приготвя собствена бира в столичната резиденция на Пенсилвания авеню 1600, но и се запасява с нея по време на предизборните си обиколки по страната.

За това, че Обама е купил с лични пари мини-пивоварна и я е разположил в Белия дом, светът разбра миналата година, когато президентът нагости с личната си бира американски сержант, награден с медал за храброст. Сега стана ясно, че домашното бирено производство благополучно е преживяло глобалната икономическа криза и както преди радва първото семейство в САЩ.

Когато един от жителите на градчето Ноксвил в Охайо, където Обама се срещна с избиратели, се поинтересува как е положението около пивоварната в Белия дом, президентът помоли помощниците да донесат от автобуса бутилка и я подари на радостния си съотечественик. Фирмения етикет с надпис “Медов ейл от Белия дом” отхвърляше всички съмнения къде е сътворена напитката.

Разбира се, след това журналистите затрупаха прессекретаря на Беля дом Джей Карни с въпроси около бирената тема. Карни каза, че в Белия дом продължават да варят както светло, така и тъмно пиво. “Аз съм пробвал само светлото – освежава”, - призна Карни.

Помощниците на президента разказаха, че в президентската мини-пивоварна правят бира от няколко вида, но всяка – с добавка на мед.

Медът събирали от пчелин, който разположила в градината на Белия дом първата дама на САЩ Мишел Обама. Казват, че в градината понякога работи и тъщата на президента.

Обама никога не е скривал любовта си към бирата. Така, Обама ще остане в историята не само като първия тъмнокож президент на САЩ, но и като първия стопанин на Белия дом, открил там мини-пивоварна. Известно е, че първите американски президенти, в това число Джордж Вашингтон и Томас Джеферсън, съща били големи поклонници на напитката и сами я приготвяли в собствени-пивоварни. Но те – за разлика от Обама – правели това в личните си имоти.