Удължават маршрута на № 5 до Пречиствателната?

Архив Пловдив

15-08-2012, 15:57

Снимка:

ПловдивУтре

Автор:

Иван Иванов

Всичко от Автора

“Родопи” може да увеличи честотата на курсовете на своята територия

Маршрутът на градския автобус № 5 най-вероятно ще бъде удължен до Пречиствателната станция, а оттам рейсове на община “Родопи” ще извозват пътниците до Ягодово, Катуница, Караджалово и Садово.

Това е най-оптималният вариант, чрез който ще се реши проблема, възникнал с превоза на жителите на населените места, които са потърпевши от съкращаването на маршрута на автобус № 22.

На четиристранна среща с областния управител Здравко Димитров, за която ПловдивУтре писа, е решено до края на август да се изготвят три варианта за връзка между общините Пловдив, Родопи и Садово.

В 14-дневен срок кметът Тотев ще свика общинска комисия по чл. 8, която трябва да реши на коя от двете линии да се удължи маршрута – на № 5 или на № 22. Вероятно още на първата сесия на пловдивския парламент през септември предложението ще бъде внесено за одобрение.

Тотев смята, че № 22 трябва да запази сегашния си маршрут, тъй като автобусът обслужва 8000 жители на микрорайона.

По-удачният вариант е да се удължи пътят на петицата, чиято последна спирка сега е до “Скобелева майка”. Рейсът ще минава под надлеза и по новото трасе на югоизточния обходен път ще стига до Пречиствателната станция. Оттам пътниците ще се прехвърлят на други автобуси.

Другите две общини също трябва да положат усилия за решава на проблема с превоза. Най-малкото, което може да се направи, е да се удвои честотата на междуградските рейсове – да се движат до 30 автобуса на ден, вместо сегашните 15.