Добри хора осиновяват зло куче

Архив Пловдив

15-08-2012, 16:38

Снимка:

DW

Автор:

Иван Иванов

Всичко от Автора

Проблемът с бездомните котки в Пловдив тепърва ще ескалира

Само за един ден четири улични кучета са били взети от приюта за безстопанствени  животни за отглеждане в домашни условия. Две от животинките ще се отглеждат от едни и същи хора, обясни за ПловдивУтре управителят на приюта д-р Иван Шиков.

Кучетата са с неуточнена порода, както се изразяват експертите. Едното е било с преобладаващи белези на българска овчарка. То е заловено в района на петролната база на “Лукойл” на Карловско шосе и е проявявало силна агресия. Новите му стопани са поискали още една млада каракачанка. Тя пък е била уловена няколко дни по-рано след  преследване като в истински екшън. В приюта се обадили пътуващи по магистрала “Тракия”, които сигнализирали, че животното прави опити да пресече пътя. Имало реална опасност от сериозно пътно произшествие. Ловците от приюта веднага се отправили към магистралата. Преследването на кучето продължило доста дълго, но най-накрая, на 146-ия километър, стреличката с приспивателно го уцелила.

Другите две одомашнени кучета са черна немска овчарка и малко паленце.

Новите стопани на домашни животни са освободени от годишната такса от 20 лв., уточни д-р Шиков. В 7-дневен срок обаче кучетата трябва да бъдат регистрирани в районното кметство. Хората подписват доброволна декларация, че са съгласни служители на приюта да проверят при какви условия се отглеждат любимците.

Всички животни, които преминават през приюта, са маркирани с микрочип. Той е поставен между лопатките под кожата и няма опасност да се изгуби, за разлика от ушните марки. Чипът е с 15-цифрен код, съдържащ информация кой е собственика на животното и къде домува.

В момента приютът за безстопанствени животни е запълнен почти на 100 процента – капацитетът е за 35 кучета, а има само 2 свободни клетки, каза още управителят му. Той със съжаление отбеляза, че се улавят повече животни, отколкото успяват да се предложат за одомашняване. От 1 май досега около 50 кучета са взети за отглеждане. През 2012 г. има само два случая на осиновяване от чужденци, в сравнение с миналата година.

Всяка седмица служителите на пловдивския приют ходят на лов в съседни и не толкова съседни общини. Най-далечните дестинации са Първомай, Димитровград и Смолян. Засега няма развитие по въпроса за приемане на наша територия на софийски кучета.

Проблемът с уличните кучета е по-малък отколкото този с котките. Според д-р Иван Шиков, той тепърва ще ескалира.