Пловдивски пилоти спасиха пострадал планинар (+)

Архив Пловдив

15-08-2012, 20:39

Автор:

Иван Иванов

Всичко от Автора

Туристът е имал наранявания по цялото тяло

Пилоти от авиобаза Крумово издириха и спасиха турист, пострадал в района на връх Малка Каменица в Пирин, близо до Банско.

Командирът на авиобазата бригаден генерал Златко Златев е пилотирал военния вертолет “Кугар”, с който е извършена успешната операция.

Хеликоптерът се е включил в акцията по молба на Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския Червен кръст (БЧК).

66-годишният Иван Илиев от Плевен заедно с трима приятели бил на бивак на Тевно езеро. Преди обяд планинарите започнали да изкачват връх Каменица. При прехода между Малка и Голяма Каменица Илиев изостанал от приятелите си и, за да ги настигне, тръгнал по пряка пътека. Подхлъзнал се и полетял по стръмния склон. Мъжът паднал от близо 30 метра височина. Приятелите му веднага съобщили за инцидента на ПСС.

Спасителният отряд в Банско имал готовност да реагира веднага, но били преценено, че разстоянието до пострадалия е голямо и ще се изгуби ценно време. Решено е да се потърси съдействие от военните.

В ранния следобед във Военновъздушните сили е постъпило искане за съдействие по въздух, тъй като имало пострадал човек в труднодостъпна планинска местност.

Сформиран е екипаж с участието на ген. Златев, втори пилот майор Йордан Йорданов, борден техник старши лейтенант Васил Ганчев и двама спасители – цивилен служител Антон Христозов и старши сержант Георги Славов. На борда на “Кугар”-а са били и двама спасители от ПСС – Венцислав Николов и Петър Дамянов.

Полетът беше извършен при строго спазване на мерките за безопасност на полети в планинско-гориста местност и силно пресечен терен и отчитане на метеорологичните условия, уточниха от Министерството на отбраната.

Цялата акция по издирването на пострадалия, качването му на борда и откарването до най-близкия медицински пункт е продължила близо 3 часа. Туристът е имал сериозни травми по главата, тялото и краката. От долната лифтова станция на Банско е транспортиран до местната болница.