Местят съда в сградата на Външно, дипломатите - във военното НДК

Архив София

15-08-2012, 09:03

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Най-големият проблем при пренасянето от сградата на ул. "Ал. Жендов" на което и да е друго място ще са комуникациите на министерството.

Само ден след като обяви, че се захваща сериозно да търси ново обиталище за Софийския районен съд, премиерът Бойко Борисов, изглежда, е намерил решение, пише в. "24 часа".

В понеделник ръководството на Министерството на външните работи е било изненадано от идеята, че дипломатите трябва да се изнесат от сградата на “Александър Жендов” №2, за да освободят кабинетите си за съдиите, деловодителите и призовкарите на най-голямото съдилище в републиката.

Според този план външнополитическото ведомство трябвало да се приюти в полузавършеното футуристично пространство, известно като военното НДК.
Идеята на премиера била сведена на работещите в министерството от заместник външния министър Иван Найденов, който в момента изпълнява ролята на шеф на българската дипломация, докато титуляря Николай Младенов е в отпуск.

Как Младенов гледа на проблема с местенето и дали той е бил съгласуван с него, предварително не е ясно, тъй като министърът в момента лежи хоспитализиран заради травма на крака след гмуркане в Черно море.

Освен него във ваканция са и голяма част от членовете на политическия кабинет и шефовете на дирекции. Затова понеделнишката новина смути летуването на мнозина от високопоставените дипломати.

“Преди малко разбрах, обадиха ми се от София, от цяла година не съм почивал и тъкмо дойдох на плажа, защото вчера и онзи ден времето беше лошо, мислех днес да се топна в морето, но сега трябва да пиша становище за тази, меко казано, безумна хрумка на някой си”, оплака се вчера един от директорите.

Част от екипа на министерството бил мобилизиран спешно да мъдри мотиви защо замяната не трябва да се прави и как това ще се отрази лошо и  ще извади от строя външната ни политика поне до края на мандата на това правителство.

Според специалисти най-големият проблем при пренасянето от сградата на ул. “Ал. Жендов” на което и да е друго място ще са комуникациите на министерството. Визовият център пък е изграден по строго определени изисквания съгласно Шенгенското споразумение. Компютрите на центъра, който сега се намира на 3-тия етаж в МВнР са свързани с всички гранични контролно-пропусквателни пунктове на страната и с повече от 80 наши консулски представителства в чужбина.

Според изискванията трябва да има и дублиран визов център, който може да изпълнява същите задачи от друго място  в случай на криза в комуникациите или други форсмажорни причини, но не е ясно дали той може да бъде изнесен в т.нар. военно НДК.

Бойко Борисов се захвана да търси сграда на Софийския районен съд, след като шефката му Владимира Янева се обърна за помощ към него и вътрешния министър Цветан Цветанов в края на миналата седмица.

Както "24 часа" вече писа, тя поиска среща, за да запознае премиера и вицепремиера с ужасните битови условия, при които работи най-натовареният съд в България.
Според информацията от тази среща Янева и Борисов  обсъждали повече от час различни варианти за решаване на проблема. Премиерът дори обещал след седмица да иде заедно с Цветанов и министъра на правосъдието Диана Ковачева на инспекция в сградата на съда.

Източници, близки до премиера коментираха, че той вероятно се е трогнал от факта, че може да е първият политически лидер от 20 години насам, който се е наел да намери решение на битовите проблеми на магистратите.

Според справка в интернет страницата на съда от евентуално сполучливо решение на правителството биха се възползвали общо 138 съдии плюс администрацията от 475 съдебни служители - секретари, деловодители, архивари, призовкари, куриери и др. Към структурата на съда са и Службата по вписванията с 21 съдии и служба „Държавно съдебно изпълнение” с 32-ма съдебни изпълнители.
От началото на тази година щатното разпределение на МВнР е 1350 души. Почти половината от тях са на работа зад граница, останалите са в София. В министерството обаче готвят нов списък със съкращения от есента.