Рибарите-любители на нокти, от догодина с касов апарат

Парите

15-08-2012, 00:00

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

Според риболовците новите изисквания са меко казано нелепи, тъй като в по малките крайбрежни селища хората мятат въдиците, за да се нахранят, а не да търгуват с улова

Нови правила от догодина изправиха рибарите-любители на нокти. Според промени в закона стопански риболов, развъждане и отглеждане на риба вече ще могат да извършват само юридически лица, а не както досега и физически лица.

“Оказва се, че независимо дали риболуваш за удоволствие или с цел търговия трябва да се оборудваш с касов апарат. Освен това всеки, който има лодка трябва да се регистрира. След тази регистрация лодката автоматично се превръща в риболовен кораб”, обясняват рибари присъствали на едно от обществените обсъждания на поправките в Закона, провело се в Поморие.

Според риболовците новите изисквания са меко казано нелепи, тъй като в по-малките крайбрежни селища хората мятат въдиците, за да се нахранят, а не да търгуват с улова.

“Чиста подигравка с хората! Това е поминъкът ни не стига, че нищо не хващаме в мрежите, ами сега ни принуждават да правим фирми и да плащаме данък за 2-та кг риба, която сме уловили”, жалват се рибарите.

По думите им и без тези промени Агенцията по рибарство и аквакултури ги товари финансово. За да излязат с лодките си в открито море, трябва да плащат лиценз, който е в размер на 120 лв., 30 лв. пък бил годишният преглед, който задължително трябва да преминат на лодките си, като сложат и разход поддръжка и гориво за месец риболов им се събира една доста солидна сума.

“При положение, че пасажите идват само на есен, а в последните години уловът на паламуд, лефер, чернокоп драстично намаля и тези разходи ни идват в повече, какво остава ако трябва да правим фирми. 350 лв. струва само да я основеш”, коментират рибарите.

Според ИАРА обаче фиксалното проследяване бил единственият начин да се извади на светло голяма част от промишления сектор. От Агенцията обявиха, че обществените обсъждания на новите правила ще продължат и идния месец по Черноморието и Дунав.