Обама иска среща с марсианци

Архив Бургас

15-08-2012, 09:06

Снимка:

Ройтерс, архив

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

"Ако влезете в контакт с марсианци, ще ви бъда благодарен, ако незабавно ме уведомите", каза той в телефонен разговор с учените от Jet Propulsion Laboratory на НАСА.

Американският президент Барак Обама поиска от космическата агенция НАСА веднага да го уведоми, ако осъществят среща с извънземни и особено с марсианци. Изказването стана по повод успешното начало на мисията на американския робот Curiosity, който преди няколко дниуспешно кацнана Марс и изпрати първите снимки от Червената планета, пише в. Монитор.

"Ако влезете в контакт с марсианци, ще ви бъда благодарен, ако незабавно ме уведомите", каза той в телефонен разговор с учените от Jet Propulsion Laboratory на НАСА.

Президентът звънна на учените от борда на своя самолет "Еър Форс 1". "Има много други спешни неща, но си мисля, че това би било с приоритет. Дори ако става дума само за микроби, пак ще е много интересно", каза още той пак в шеговит дух.Роботът Curiosity, който се приземи на Марс през миналата седмица, издирва следи от живот на Марс. Роботът има и за задача да предостави информации с оглед бъдеща пилотирана мисия до Марс.

Обама подчерта, че благодарение на отдадеността на учените от НАСА мисията е приковала вниманието на милиони хора по света. "Вие сте гордостта на НАСА и пример за американските умения и изобретателност", похвали той учените и обеща да продължи да инвестира в наука и технологии.Руските медии не пропуснаха да отбележат, че на марсохода има и руски прибор ДАН, който ще изследва почвата на планетата до дълбочина от един метър.Междувременно стана известно, че по повод надпреварата за президентския пост ще се проведат четири телевизионни дебата. Три от тях ще противопоставят през октомври сегашния президент Барак Обама и съперника му републиканец Мит Ромни. Те ще се проведат на 3 октомври в Денвър (Колорадо),

на 16 октомври в Хемпстед (Ню Йорк) и на 22 октомври в Рейтън (Флорида). Четвъртият дебат ще бъде на 11 октомври в Данвил(Кънектикът) между вицепрезидента Джо Байдън и посочения тези дни за кандидат за вицепрезидент от Мит Ромни Пол Райън.За първи път от 1992 г. единият от дебатите между кандидатите за Белия дом ­ вторият, ще бъде воден от жена и това ще е политическият редактор от Си Ен Ен Кенди Кроули.

Тя ще води дебат среща с избиратели, които не са решили за кого да гласуват и които ще задават въпросипо национални и международни темиДебатът между Байдън и Райън също ще се води от жена ­ журналистката от Ей Би Си Марта Радац.Последните предизборни сондажи дават на Барак Обама преднина пред Мит Ромни между 2 и 7 процентни пункта.