БЧК благодари на пилотите от Крумово

Архив Пловдив

16-08-2012, 09:22

Снимка:

Pan.bg

Автор:

Иван Иванов

Всичко от Автора

Тежко пострадал планинар е спасен при акция с военен “Кугар”

БЧК благодари на летците от авиобаза Крумово за помощта при спасителната акция в Пирин, съобщиха от организацията.

Както ПловдивУтре писа, пловдивските пилоти спасиха сериозно пострадал планинар.

При изключително тежки теренни условия, на височина 2700-2800 м, в района на връх Малка Каменица в Пирин, приключи успешно спасяването на сериозно пострадал турист. След подаването на сигнала за инцидента в Планинската спасителна служба при БЧК (ПСС) и уточняване на състоянието и местонахождението на контузения, незабавно са приведени в действие отрядите на планинските спасители в Банско, Добринище и Сандански, съобщава Фокус.

Поради отдалечеността на местността и сложния терен ръководството на ПСС се обръща към началника на отбраната на България ген. Симеон Симеонов с молба за разрешение в спасителната акция да бъде включен хеликоптер. В авиобаза Крумово веднага започва подготовката на полета. В акцията активно се включват и планински спасители от Пловдив.

Благодарение на изключителната упоритост и решителност на екипажа на хеликоптера и лично на неговия командир ген. Златко Златев, командир на авиобаза Крумово, спасителната акция приключва успешно. Тежко контузеният мъж е транспортиран до Банско и предаден на Спешна помощ, се казва в съобщение на БЧК.