Спасителен интернет при стихийно бедствие

Архив Пловдив

16-08-2012, 18:58

Автор:

Петя Паликрушева

Всичко от Автора

Разработиха безжична мрежа, която може да действа веднага след природен катаклизъм

Ирландска организация за първа помощ е разработила система от безжична мрежа, която може да се използва веднага след стихийно бедствие, когато обикновените връзки почти са невъзможни.

Тази неделя ВМС на САЩ провеждат изпитания, пише американското издание "Christian Science Monitor". Тази неделя в Кемп-Робъртс, щата Калифорния, ще се моделира стихийно бедствие, за да се изпробва системата за локална връзка за осъществяване на комуникация веднага след стихията. Когато тя нанася удара си, и в Индонезия, в Хаити или Япония, последствията са винаги едни и същи – хаос.

А когато правителствените органи, различните благотворителни организации и семейства се борят с последствията от катастрофата при отсъствие на телефонна връзка, опитвайки се да намерят изгубени хора и да установят с тях контакт, възстановяването на комуникацията върви, както е добре известно, много бавно.

Ако изпитанията преминат успешно, новата система ще позволи на всички видове организации да се свържат помежду си, а и с оцелелите жертви светкавично. Автор на проекта е благотворителната организация Disaster Tech Labs, основана от живеещия в Ирландия холандец Еверт Боп. Той е бизнесмен от областта на информационните технологии и споделя, че причината за създаването на новата система са цунамите в Индийския океан през 2005 г. Според Боп, идеята изкристализирала след спасителната операция след земетресението в Хаити през 2010 г.

Създавайки временни връзки в различни части на острова под наименованието Haiti Connect, Боп решил да се опита да систематизира работата си и да й придаде глобален характер. “Wi-fi система има навсякъде, защо да не създадем система, използвайки именно нея?”, - казва Боп. Системата е сътворена на базата на затворена свързваща мрежа wi-fi, а също и на основата на устройство на слънчева и ветрова енергия, които гарантират влизане в интернет за спасителите и оцелелите в радиус от три до седем километра, в зависимост от релефа.

Населението ще има специално отделен диапазон от честоти. Всички, които използват мрежата за работни цели, ще могат много бързо да се адаптират към нея. “По-рано мрежите wi-fi бяха открити за всички ползватели, или бяха напълно затворени за нерегистрирани ползватели. Но и при първия, и при втория случай връзката, поради вътрешните си недостатъци беше обречена на провал”, - казва Боп.