Безплатна кастрация на песовете в Софийско

Архив София

16-08-2012, 14:26

Снимка:

Ивайло Божинов, Sofiautre.bg

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Програмата е разработена от Столична община и е за кастриране и чипиране на домашните кучета в крайградските и вилните зони и ромските квартали

Столична община разработи програма за безплатно кастриране и чипиране на домашните кучета в крайградските и вилните зони и ромските квартали.

Призовават се гражданите да се включат в кампанията. Това заяви на пресконференция директорът на общинското предприятие „Екоравновесие” Манол Нейков.

„Вместо два пъти годишно гражданите да изхвърлят поколение животни, да се обадят на „Екоравновесие” и да занесат кучетата си за кастриране. Приоритет са женските кучета, за да намалеят изхвърлените малки и в следващите години да бъде овладяна популацията”, каза д-р Нейков. Необходимо е и изграждането на нов приют с много повече места, тъй като сегашните са запълнени. Три са мерките – кастрирай и връщай масово, обхващане на всички вилни зони, крайградски складове и др.; гражданите да предават доброволно кучетата си, тъй като „Екоравновесие” няма правомощията да ги прибира силово; изграждане на нови приюти с нови места, посочи той.
Четвъртата много важна мярка за справяне с проблема е мащабната кампания на „Екоравновесие” за осиновяване на кучета от граждани. „В последните месеци се напипа моделът на работа и вече стана ясно и на институции, и на НПО, че не може да се работи само с кастриране и връщане на улицата, а трябва да се премине към профилактиката – да се хващат и залавят кучета и гражданите да ги предават преди да са се разгонили или в момента на разгонването. Приютите са с пълен капацитет – ние и Горни Богров – тези, които имат възможност да отглеждат малки или майки с кученца. Те всеки ден намират оставени кученца”, каза д-р Нейков. Само за последните 20 дни и във Фондация „Анимал рескю” има над 120 кученца оставени в кашони. Затова трябва да се започне с профилактиката – на улицата да се залавят, кастрират и връщат, но те не са толкова много, защото през годините е работено. Трябва да се обхванат крайградските вилни зони, където кучетата са полудомашни, полуулични, и те да бъдат кастрирани. „Основен проблем възниква през юни и юли, така и в момента продължава. Само от 8 август до 15 август има сигнали от граждани за 8 броя женски кучета, с 39 малки. И днес има два такива сигнала. Имаше много тежки ситуации, където тези кучета се бяха настанили да раждат във входове на блокове, в къщи, където не могат да влязат хората. Особено тежка е била една ситуация миналата седмица в ж.к. „Стрелбище”. Кучетата защитават малките си и хората не могат да влязат”, обясни д-р Нейков, предаде "Фокус".