Съвет към България: Приемете закон за равенство между половете

Новините

16-08-2012, 11:50

Снимка:

Архив

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Това са част от препоръките на Комитета за премахване на дискриминацията

Държавата да изгради правна рамка за равнопоставеността между мъжете и жените,

да популяризира конвенцията на ООН за премахване на всички форми на дискриминация по отношение на жените, да създаде механизми за разглеждане на жалби за нарушения, да предприема адекватни мерки срещу насилието спрямо жените, както и срещу трафика и проституцията. Това са част от препоръките на Комитета за премахване на дискриминацията по отношение на жените CEDAW към България. Те включват и повишаване на ролята на неправителствените организации.

От Българския център за джендър изследвания съобщиха, че на 12 юли в Ню Йорк са разгледани препоръките на комитета и е бил представен доклад на българското правителство за изпълнение на конвенцията, който е представен с голямо закъснение от 14 години след предишния правителствен доклад по конвенцията, разгледан през 1998 година. Стана ясно, че ще бъде приет закон за равенство между мъжете и жените, ще се работи за повишаване на достъпа на жените до правни услуги, а също и по обучението на правораздавателните органи, адвокати и съдии, боравещи с тази тематика.

В момента съществува консултативен съвет по равнопоставеност към Министерство на труда и социалната политика, който рядко се събира и заседава и няма възможност да осъществява цялата дейност, посочи Геновева Тишева от центъра.
Според нея е необходимо да се установи по-близко сътрудничество на държавата с активните женски организации.

По отношение на насилието и трафика тези организации имат решаваща роля, отбеляза тя. Тишева отправи искания към правителството и правосъдното министерство в присъствието на зам.-министъра на правосъдието Валентина Тодорова. Още от септември-октомври да започнат разговори с правителството, правосъдното и социалните министерства, Комисията за защита от дискриминация, омбудсмана и неправителствени организации за съществуващия институционален механизъм, настоя още тя. Тишева подчерта, че е необходимо да се създадат работни групи за предоставяне на правна помощ на жените.