Христос бил мюсюлманин?

Архив Пловдив

17-08-2012, 12:32

Автор:

Петя Паликрушева

Всичко от Автора

Американски професор шокира вярващите с твърденията си

Бил ли е Христос мюсюлманин? Американски професор разглежда исляма не в религиозен аспект, а като социално движение, стремящо се към справедливост. Исус е проповядвал справедливост, и в това той е бил 100 %-от мюсюлманин, четем в американското издание "Watan".

Минаха три години от издаването на книгата “Was Jesus a Muslim?” Questioning Categories in the Study of Religion. Robert E. Shedinger.”

Но страстите в Америка не утихват. Авторът – директор на Департамента по религия и вероучения от Лютеранския университет, щата Айова, професор Робърт Шьодингер. Много са хората, които настояват ученият да се извини за срамното си невежество.

От предисловието на книгата става ясно, че десет години в усилия са изминали до сътворяването на книгата. Повод за написването на книгата било неприемането от страна на една негова студентка, мароканка на име Худа, на методиката му на преподаване на исляма. А методиката се свеждала до това, че Христос е мюсюлманин. Кое противоречи на истината: Исус е роден повече от шест века преди раждането на исляма.

Изводът на учения доведе много християни в Щатите до шоково състояние, предизвика гняв и възмущение. Но нито суровата критика, нито протестите можаха да заставят професора да кръшне встрани от пътеката, отъпкана в дългите години на познание.

Той казва следното: “Да, аз съм християнин, но съм принуден да призная, че Исус е бил мюсюлманин”. При това подчертава, че подобно признание не го тревожи, нито безпокои, не предизвиква никакви съмнения и душевни терзания.

“Дълбоко съм убеден в това, - казва проф. Шьодингер, - че именно тази истина е способна да сформира истинско и конструктивно взаиморазбиране и сътрудничество между мюсюлманите и християните, да умножи съвместните им усилия в борбата за тържество на мира на планетата”.

Изследователската си концепция професорът строи, изхождайки от провокативния въпрос: могат ли мюсюлманите да разберат Исус в контекста на историческата близост в по-голяма степен, отколкото го разбират християните.

Професорът казва още: “Очевидно трябва да преразгледаме отношението си към исляма. Та исляма е движение за социална справедливост. В същността си Христос е повече мюсюлманин, отколкото християнин. Именно в духовния смисъл осъзнайте, че съм прав, за да избавим човечеството от толкова много грехове”.

Настоятелят на евангелската църква “Йоан Кръстител” Мат Уолтърс отхвърля подобно учение, заявявайки, че мюсюлманите не признават божествеността на Христос. Може ли Исус да бъде опасан от идеологически доктрини, лъжливи по същността си?

Опонентите на теорията наричат Шьодингер “човек, зациклил в социалната проблематика”, който си представя Христос като някакъв лидер на профсъюзно движение, но не и като духовен вожд. Те твърдят, че професорът мисли превзето и произволно, стремейки се да утвърди нова доктрина, която не приемат истински вярващите християни и мюсюлмани.

Но други, изхождайки от факта, че Исус е роден 622 г. преди появата на исляма, допускат логичния и уместен въпрос: бил ли е пророкът Мохамед християнин?