Паметникът на Съветската армия отново украсен

Архив София

17-08-2012, 09:11

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Качулките, с които осъмнаха скулптурите на съветските войници, са символ на подкрепа към руската пънк група "Pussy Riot"

Паметникът на Съветската армия в центъра на София осъмна тази сутрин с нова украса -скулпурите на съветските войници посрещнаха слънцето с цветни качулки по главите.

Разноцветните качулки са един от аксесоарите на момичетата от руската пънк група "Пуси райът", които протестираха в храма "Христос Спасител" в  Москва срещу президента Путин и обвързаността на църквата с държавата.

В пънк молитвата си към Богородица преди няколко месеца момичетата я помолиха да освободи Русия от Путин.

Очаква се днес да бъде произнесена присъдата срещу тях. Прокуратурата вече поиска ефективни присъди за младите жени.
още по темата

В тяхна защита се изказаха музиканти от цял свят.

В съобщение, разпространено рано сутринта, хората, украсили паметника на армията в центъра на София, казват, че протестния акт е в подкрепа на Мария, Надежда и Катерина от пънк групата.

"Настояваме Мария, Надежда и Катерина да бъдат освободени незабавно!

Свободата на изразяване е основно човешко право, защитено от руското и международното право.

Тоталитарният режим на Владимир Путин трябва да го признае и да спре да тероризира своите граждани", се казва в съобщението.

"Пуси райът" е вдъхновяващ символ на борбата за демокрация в Русия. Цялата международна общност, включително и българските власти, е длъжна да ги подкрепи срешу опитите на режима да затвори устите им.

С днешния протестен акт ние искаме да покажем, че и България е солидарна със смелите членове на групата", се казва още в него.

"Всички сме Пуси Райът!", завършват протестиращите.

Не се случва за пръв път паметникът на Съветската армия да осъмне с украса.

Миналото лято скулптурите на войниците бяха оцветени от група млади художници като комикс герои, а творбата бе озаглавена "В крак с времето".

В също толкова скрита среднощна акция паметникът бе почистен от цветовете скоро след това.