Десислава Атанасова: Не сме във война със Симеон Дянков

Архив София

17-08-2012, 09:37

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Атанасова бе категорична, че министерството прави всичко възможно да се регулират цените на лекарствата, като промяната на ДДС-то е само един от вариантите.

Не сме във военни действия. Това е диалог между министри в бюджетна процедура", заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова пред ТВ7 по повод писанията през последните дни, че е във война с министъра на финансите Симеон Дянков.

Диспутът беше предизвикан от предложението на министър Атанасова за намаляване на ДДС-то при лекарствата, което според нея ще се отрази благотворно на всички граждани. Министърът на финансите обаче смята, че е невъзможно в момента да се предприеме такава стъпка.

Десислава Атанасова разясни, че Министерството на здравеопазването прави всичко възможно да се регулират цените на лекарствата, като промяната на ДДС-то е само един от вариантите. По думите й след разследванията на TV7 и последните проверки направени от ведомството, за което отговаря, вече има групи лекарства, при които се наблюдават драстични намаления на цените.

Министър Атанасова заяви, че проектът за въвеждането на единна електронна информационна система в здравеопазването ще бъде реализиран скоро, като всички средства, необходим за изграждането й, са от европейски субсидии. Здравното министерство работи и по други европейски проекти, стана ясно от разговора.