Чалгата –табу на Петрова нива

Архив Бургас

17-08-2012, 07:45

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Националният събор на Петрова нива ще мине без чалга. Странджански и тракийски народни песни ще звучат на паметното място за прослава на преображенци.

С комитски маршурти и мемориален състезателен пробег в събота ще бъде отбелязана годишнината от Илинденско –Преображенското въстание в местността Петрова нива. Подвига на преображенци ще събере и тази година десетки българи от Странджа и потомци на тракийски бежанци.

Святото място ще бъде огласяно от български фолклор, а чалга ритмите ще бъдат забранени. Националният събор ще се проведе 18 и 19 август. Традиционната заря проверка в събота ще даде старта на тържествата. Сливенският митрополит Йоаникий ще отслужи заупокойна молитва за душите на героите.

По-рано през деня желащите да минат по старите комитски пътеки ще имат възможността организирано да извървят пътя от с. Стоилово до местността Петрова нива. За първи път тази година ще бъде организиран и мемориален състезателен пробег, който ще започне от друго въстаническо село- Заберново и отново ще финишира пред паметника на героите.

Организаторите на събора община Малко Търново, Съюза на тракийските дружества в България, Регионалния съвет на тракийските дружества в Бургаски регион и дирекцията на природен парк „Странджа” са се погрижили за сигурността на присъстващите и в планината ще бъдат разположени пожарни и медицински екипи, готови да реагират в случай на нужда.

Веднага след Петрова нива в Малко Търново започват Летните културни празници. За 20ти пореден път граничната община ще се превърне за седмица в средище на културата и изкуството.