Меле даде старт на Рамазан байрам в пловдивската джамия

Архив Пловдив

19-08-2012, 13:22

Снимка:

ПловдивУтре, архив

Автор:

Пловдив Утре

Всичко от Автора

Имоти на мюфтийството са причина за сутришното сбиване на цигани в "Джумая Джамия"

Масово сбиване предшества празничната служба по случай мюсюлманския празник Рамазан байрам в централната пловдивска джамия „Джумая Джамия" тази сутрин, пише news.bg.  Враждуващи групи около вакъфските имоти са влезли в ръкопашна схватка.

Става въпрос за недвижима собственост в града, от която ислямските организации се издържат. Поне половината от тях са собственост на пловдивското мюфтийство и му носят сериозен доход.

Близо 1 000 души от присъстващите 5 000 в джамията са участвали във възникналото меле, което е станало малко след сутрешната молитва. Има ранени, повече от хората са си тръгнали с изпокъсани дрехи. Много от хората, събрали се за службата, дори не са влезли в храма от страх. Отвътре се чували викове „Бягайте!".

В паниката си местният имам, който също е от ромски произход, е дал начало на празничната служба около 6.45 часа вместо в посочения в ислямския календар час 7.20. Турски бизнесмени, работещи в Пловдив, изтъкнаха, че за случилото се ще сигнализират консула в града на тепетата и главно мюфтийство в София.

Според тях недопустимото поведение в храма от страна на циганите не е изолиран случай. Всеки петък чужденците се сблъсквали в джамията с подобно поведение от страна на ромите.

От полицията в Пловдив отрекли в джамията да е имало подобно меле. Оттам посочили единствено, че са получили сигнал за проблеми в храма към 7 ч., изпратили са екипи, но не е установено нищо наредно.