Мюсюлманите празнуват днес Рамазан Байрам

Архив София

19-08-2012, 09:30

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

За празника традиционно на трапезата се поднасят бонбони и много различни сладкиши.

Мюсюлманите в цял свят честват днес Свещения празник Рамазан байрам, с който приключват едномесечните пости.

Това е тридневен празник на разговяването, преустановяването на постите, каза за БТА зам. главният мюфтия Ведат Ахмед.

Според традицията след сутрешната молитва мюсюлманите се поздравяват, посещават родителите и по-възрастните си роднини, засвидетелстват им своето уважение, като им целуват ръка, искат прошка и се помиряват. Децата се даряват с дребни пари и лакомства. Посещават се и гробищата, където вярващите четат заупокойни молитви за мъртвите си роднини.

На Рамазан байрам традиционно на трапезата се поднасят бонбони и много различни сладкиши. Най-усърдно се пости в последния ден на месец Рамазан - Арифе. Това е подготвителен ден преди празника и за вярващите има най-голяма благодат, посочи Ведат Ахмед. В последния ден на Рамазан се дава фитре (милостиня) на бедни хора и сираци. Минималната сума, определена за тази година от Главно мюфтийство, е 4 лева, изчислена на базата на един храноден на човек, обясни зам. лавният мюфтия. Той допълни, че размерът на милостинята се преизчислява всяка година в зависимост от икономическото състояние на съответната страна.

Той съобщи, че по данни на Главно мюфтийство в България празникът ще бъде почетен от близо 1,5 милиона мюсюлмани, а празничната молитва ще се изпълни в над 1 200 джамии в страната. Най-рано молитвата ще започне във Варна - в 8.02 ч., а в София ще е в 8.20 часа, каза още той.