Наказват съдията на Николай Цонев със забележка

Архив София

20-08-2012, 09:38

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Коев е един от четиримата наказателни съдии от Софийския градски съд, които бяха наказани за забавени дела след проверка на инспектората през миналото лято

Софийският градски съдия Иван Коев, който гледа процеса за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев, колегата си Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов, бе наказан със "забележка" заради 32 забавени наказателни дела.

Петима висши административни съдии потвърдиха санкцията, наложена му в началото на годината от Висшия съдебен съвет. Коев, който гледаше едно от делата за "Софийски имоти" и процеса срещу Петър Петров-Амигоса, обжалва наказанието си и първата инстанция го отмени като незаконно.

Основният аргумент за тримата административни съдии, които го оневиниха, бе, че той не е присъствал на заседанието на съвета, на който е гласувано наказанието му, въпреки че на него е била ревизор №1 на Темида Ана Караиванова, която предложи съдията да бъде санкциониран. Това било нарушило правото му на защита според първата инстанция, която нареди още ВСС да възстанови на Коев 1200 лв. хонорар, който е платил на адвоката си по делото.

Съветът обжалва отмяната на санкцията и втората инстанция - петчленен състав на Върховния административен съд, потвърди наложената "забележка". Ревизор №1 на Темида присъства на всички заседания на ВСС без право на глас, защото това е записано в закона. Освен това тя не е представила нови доказателства срещу съдията и той не е имало срещу какво да се защити, мотивират се петимата административни съдии.

Коев е един от четиримата наказателни съдии от Софийския градски съд, които бяха наказани за забавени дела след проверка на инспектората през миналото лято. Другите са шефът на съда Владимира Янева, санкционирана със "забележка", уволнената наскоро Мирослава Тодорова и Владимир Астарджиев, чиито заплати бяха намалени. Последните двама обжалваха и първата инстанция отмени наказанията им. Предстои ВАС да се произнесе окончателно.