Митрополитът от Кипър: Искат да разрушат християнското семейство

Архив Пловдив

21-08-2012, 20:45

Снимка:

ПловдивУтре

Автор:

Анастасия Близнакова

Всичко от Автора

Най-скандалният архонт Петър Манджуков също посрещна мощите на Св. Йоаким и Анна

С кратка проповед завърши празничната вечерня на митрополита на Тамасу Исайя и на пловдивския митрополит Николай в храма "Света Марина". Стотици пловдивчани и миряни от областта дойдоха да посрещнат мощите на Св. Йоаким и Анна, родителите на Света Богородица, донесени от Кипър по молба на дядо Николай. В словото си към миряните пловдивският владика припомни, че гостът му е и негов състудент в Московската академия и оттам ги свързва голямо приятелство.

Докато течеше вечернята в двора на обителта се разхождаше най-скандалният архонт у нас оръжейният търговец Петър Манджуков. Спря да си побъбри с ректрора на Пловдивския университет доц. Запрян Козлуджов.

"Мощите на праведното семейство Йоаким и Анна идват точно навреме, когато в обществото ни се дебатират въпросите за промените в законодателството относно българското семейство и сурогатното майчинство", каза в проповедта си пловдивският владика.

По думите му мощите са нужни сега, за да укрепне малката ни, но жива църква. Той призова миряните да бъдат едно във вярата, надеждата и любовта и им пожела здраве, изцерение на болестите и земно щастие.

"За пръв път мощите на родителите на Дева Мария напускат Кипър", каза на свой ред митрополит Исайя от Тамасу. Владиката разказа, че е позволил това, заради силното желание на пловдивския митрополит светите праведници да помогнат за укрепване на българското християнско семейство. "Като всяко едно такова, то е подлагано на големи изкушения и има нужда от духовна помощ, за да им устои", допълни духовникът.

"Нека никога не им се поддават и да следват трите основни фактора в християнското семейство - вяра в Бога, вяра в единството му и обич към родината. Съществуват много хора, които искат да разрушат тези неща", каза още митрополит Исайя.

Даровете, които поднесе владиката от Кипър на домакина си са сребърна чиния, в която Николай да поставя короната си като символ на духовната власт. А другият подарък - кораб е символ на 350-те разрушени храма и окупирани духовни центрове от турските войски в Северен кипър. Владиката на Тамасу призова митрополита и управниците на Пловдив да се молят християните в Кипър пак да могат един ден да се върнат в разрушените храмове.