Траян Бъсеску остава президент на Румъния

Архив София

21-08-2012, 16:46

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Конституционният съд обяви резултатите от референдума за невалидни.

Конституционният съд на Румъния призна процедурата по импийчмънт на президента Траян Бъсеску за невалидна.

С това решение висшата съдебна инстанция отхвърля резултатите от референдума, който се проведе в края на юли, в който не участваха необходимия брой от 50% плюс един от регистрираните гласоподаватели.

Траян Бъсеску беше отстранен от власт в началото на юли, когато управляващата Социално-либерална коалиция започна процедура по импийчмънт срещу него.
Съгласно конституцията на Румъния, президентът се отстранява от власт с общо-държавен референдум.
За да бъде валиден резултатът от допитването беше необходимо участието на 50% плюс един от имащите право на глас румънци или 9 154 307 от общо 18 308 612 регистрирани гласоподаватели.
Избирателните секции затвориха в деня на вота при 45,9% избирателна активност, което фактически направи резултатите невалидни.
Едновременно с това обаче близо 88% от участвалите в референдума подкрепиха отстраняването на президента Траян Бъсеску, припомнят наблюдатели.
Управляващата Социално-либерална коалиция оспори резултатите и призова Конституционният съд да използва за справка данните от националното преброяване на избирателите от миналата година, а не на базата на остарелите данни в традиционните избирателни списъци.
Конституционният съд на Румъния се прие жалбата и отложи решението си с 20 дни за днес, предаде bTV.