ЦСКА с дългове за над 70 милиона!

Архив София

22-08-2012, 19:43

Автор:

Васил Хаджийски, Sportline.bg

Всичко от Автора

Вижте как "Титан" умишлено закрива най-големия български клуб

ЦСКА на практика е във фалит!

Причината за това са ходовете на "Титан" в последните 2 седмици, в които се появи държавна воля "армейският" клуб да стъпи на краката си. Перничаните масово прехвърлят всички дългове на фирмата си "Титан Спорт" на ЦСКА. Резултатът - най-титулуваният български клуб има дългове, възлизащи на умопомрачителните 70 мил. лева! Подобни шокиращи цифри са излезли покрай подготвяната смяна на властта в Борисовата градина. Припомняме, че "Титан" пое ЦСКА в края на 2008-а, а за 4-те години управление го е водил към умишлен фалит. По този начин създателите на инициативния комитет за възраждане на ЦСКА  са изправени пред огромни проблеми в мисията си да спасят 31-кратните шампиони.

Цели 30 млн. лева дължи ЦСКА на банки. 18 млн. е заемът, взет от "Титан" от Банка за развитие, а 12 са получени от Общинска банка. Лихвите по тях вече възлизат на над 3 млн. лева. Гадното в случая е, че Димитър Борисов и Иво Иванов са използвали тези пари не за нуждите на клуба, а за да покриват задължения от бизнеса си със сметосъбирането.

4 800 000 лв. дължи ЦСКА на НАП. Част от парите са още от времето на Александър Томов, като са трупани и през управлението на боклукчиите. Тук те отново злоупотребяват, след като Димитър Борисов декларира, че с парите от зимната разпродажба на Янис Зику, Грегъри Нелсън, Спас Делев и Мишел Платини този борч е бил погасен. Нищо подобно. Входящите средства от трансфери не са постъпвали в сметките на клуба и изобщо не са били използвани за неговите цели.

Така се оказва, че 500-те хиляди евро дълг към Константин Жеваго, които изплуваха онзи ден, са бели кахъри пред евентуалните нови собственици. Освен тях се дължи същата сума на Черноморец. Сериозни са борчовете и към бивши футболисти и мениджъри. Жуниор Мораес обяви днес, че има да взима 300 000 евро от ЦСКА. 300 000 лева пък са дължими на охранителни фирми. Непрекъснато изплуват нови и нови съдебни дела за дължими суми, като на този етап те са над 80(!). Според запознати общата сума, която дължи ЦСКА понастоящем е над 70 милиона лева!

По всички закони на икономиката, ЦСКА трябваше отдавна да е обявен в несъстоятелност. Загадка остава защо държавата не се е намесила по-рано при тази явна схема за източване на клуба, където правенето на футбол и спорт е последната грижа на собствениците.