Производител на електробуси инвестира в България

Новините

22-08-2012, 11:11

Снимка:

members.virtualtourist.com

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Електробусът струва около 200 хиляди евро, но разходите му са занчително по-ниски

Производител на електробуси обмисля да направи инвестиция в България.

У нас ще се произвеждат батерии и други части за превозните средства. Очаква се до седмица да стане ясно и името на фирмата инвеститор. По непотвърдени данни компанията е китайска. Електробусът струва около 200 хиляди евро, но разходите му са занчително по-ниски, коментират специалисти от бранша.

В България има близо 1000 фирми, с общ персонал около 30 000, които произвеждат електрически съоръжения. Това сочат данни от  анализи на съсътоянието на електромобилността в България. Експерти в областта споделят, че в страната ни има много квалифицирани и компетентни кадри в този сектор.

България има добри шансове да развива производства, свързани с електрическите превозни средства според анализ, направен от индустриалния клъстер "Електромобили" и Българската стопанска камара.

Според председателя на Управителния съвет на индустриален клъстър "Електромобили" Илия Левков, тази индустрия може да бъде насърчена като отпадне годишния данък за всички електроавтомобили и за всички хибриди и чрез въвеждане на ограничение само електроавтомобилите да могат да паркират в центъра на градовете.