Азис за скандала и делото "Pussy Riot"

Архив Бургас

22-08-2012, 08:09

Автор:

24 часа

Всичко от Автора

Азиз е убеден, че наказанието за руските музикантки бунтарки е несправедливо.

Азис коментира скандала с "Pussy Riot" и качването на негов клип на сайта на Хамовническия съд в Москва пред БНТ.

"Приемам акцията като послание за мир, като бяла лястовица", каза за БНТ от Монте Карло Азис. „Всичко обаче трябва да се прави културно. Имаше нотка, която прекрачваше границата. Не бе красиво пред камерите това, което направиха "Pussy Riot" в църквата. Всички тези неща, които се случиха на тези момичета, не бива да се случват през 2012 г. на никой. За мен това нещо означава само едно, че в Русия комунизмът не си е отишъл."

Азис обаче каза, че би пял за Путин, ако бъде поканен, защото "всичко е бизнес".

Хакери замесиха бълагарския певец Азис в скандала с руските пънкарки от "Пуси райът". Артистичните и музикални превъплъщения на поп-фолк изпълнителя се оказаха достатъчно провокативни, за да иронизират решението на руския съд, който прати в затвора певиците заради "молебена" им срещу Путин. Уеб сайтът на съдебната институция днес осъмна с видеоклипа "Мразиш" на българския поп фолк изпълнител Азис.

Всъщност клипът на песента "Мразиш" си има своя руска история. Миналата
година тя беше пародирана в най-гледаното в Русия хумористично предаване "Комеди клъб" и благодарение на това беше видяна от хиляди в руския интернет. Азис не е обиден на руските комици, казва, че са му изписали вежди като са го направили световно популярен.

Видеото към песента „Мразиш" бе коментирано от руските електронни издания като клип с „хомосексуално съдържание".

В допълнение основният текст на заглавната страница бил заменен с лозунга „Свобода за Pussy Riot!", а като фон се е чувала една от песните на бандата.

Певецът казва, че творчеството му е с послание за толерантност. А и има свое непоклатимо отношение към провокациите в изкуството - било то художествени като неговите, или политически - като на "Пуси райът".

Асис коментира още: „ Граници трябва да има разбира се, всичко трябва да бъде културно представено. Наистина имаше една нотка, в която прекрачихме границата. Говоря за "Пуси райът", за изявата в църквата. Не че би се повлиял някой от това, но не беше красиво представено.

Азиз обаче е убеден, че наказанието за руските музикантки бунтарки е несправедливо. Смята, че досега български музиканти не са коментирали случаят с "Пуси райът" не защото нямат отношение, а защото не са ги питали.