Холтер за диабетици е колкото монета

Архив Бургас

22-08-2012, 08:53

Автор:

в.Труд

Всичко от Автора

Досегашните модели са с размерите на малко фотоапаратче, а някои от тях са и с кабели.

Екипът на доц. Ивона Даскалова от ВМА постави първия за България "холтер" за непрекъснато наблюдение на кръвната захар с големина колкото монета от 1 лев.

Досегашните модели са с размерите на малко фотоапаратче, а някои от тях са и с кабели.

Модерната система за мониторинг е подходяща за деца и възрастни. "Сензорът се поставя в областта на корема, а върху него се слага лепенка, за да може човекът спокойно да се къпе и да води нормален живот, докато в продължение на 7 дни с помощта на игличка се отчитат нивата на кръвната му захар", обясни доц. Даскалова. Тя е началник на Клиниката по ендокринология във ВМА и президент на Българската диабетна асоциация.

След като отмине седмицата, записаната информация се сваля електронно. Тя осигурява по 288 резултата дневно от проби на захарта.

"Така например установихме, че в сряда пациентът ни беше с много висока кръвна захар, и той призна, че е ял торта за рождения си ден", каза още доц. Даскалова. Изследванията показват, че след мониторинга на диабетиците се изписва най-подходящата за тях терапия, кръвната им захар попада в допустимите норми. С 26% се понижават и хипогликемиите.