Над 50 000 туристи са посетили поморийския Музей на солта

Архив Бургас

22-08-2012, 11:19

Снимка:

pomorie.bedtime.b

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

С научната конференция "Светът на Солта“ на 4 и 5-и септември ще бъде отбелязан 10-годишния юбилей на единственият Музей на солта не само в България, но и в Източна Европа.

Над 50 хиляди туристи са минали през Музея на солта в Поморие за 10–те години от създаването му, отчетоха от културния институт. Гостите през годините са били от всички краища на България и света.

“Това са все любознателни хора, които желаят да научат нещо повече за “бялото злато“ и за автентичната технология за добив на морска сол“, разказва директорът на музея Илия Кусев. Музейните работници се хвалят с Анхиалската технология, която се отличава от всички други.

 “Чужденецът се запознава и с историята, не само на солодобива, но се стараем да му предложим и информация за миналото на града и как добиването на сол се вплита в историята на древния град Анхиало до днешно Поморие“, допълва Кусев.

Музеят на солта в Поморие е специализиран музей на открито – посетителите могат да разгледат както музейната сграда, така и прилежащите към музея 20 декара солници, в които се добива сол и днес.

 На 4 и 5 септември тази година с научната конференция "Светът на Солта“ ще бъде отбелязан 10 –годишния юбилей на единственият музей на солта не само в България, но и в Източна Европа.