Сандвич с краставица за добър тонус в горещините

Архив София

23-08-2012, 11:09

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Ефектът е дори още по-добър, ако сандвичът бъде съчетан с чаша чай или дори халба горчива бира.

Сандвичите с краставици са най-добрата храна за регулиране на телесната температура в горещините, установиха американски учени, предава actualno.bg.

Ефектът е дори още по-добър, ако сандвичът бъде съчетан с чаша чай или дори халба горчива бира. Други храни, за които се смяташе, че имат разхладителен ефект, се оказали не толкова ефективни. Сладоледът например, макар и изкусителен, не води до намаляване на цялостната телесна температура, установили учените.

Дори водата, която пием в най-горещите дни от годината, трябва да е със стайна температура, а не ледено студена. Експерти от хранителната индустрия, които участваха в ежегодната конференция на Американското химическо дружество, отбелязаха, че не версията с бял хляб на сандвичите с краставица осигуряват най-добрия ефект в горещ ден, а краставици в пълнозърнест хляб с дебел слой майонеза и морска сол отгоре, предаде БГНЕС.

Дружеството възложило на експертите да открият кои храни и напитки са най-полезни за човешкото тяло при високи температури. Ключът според изследователката Сара Риш е да се понижи вграденият термостат в тялото, за да издържи на жегата, да се избегне дехидратацията и да се запазят жизноноважните минерали и витамини.

Фолклорът е пълен с твърдения за това какви храни и напитки постигат най-добре този ефект, но повечето от тях са погрешни, допълва Риш. Плодовете и зеленчуците с високо съдържание на вода са особено полезни в горещото време. В тази категория влизат краставиците, динята и целината.

Зърнените храни също са полезни за тялото, защото имат високо съдържание на магнезий и калций, предотвратяващи схващания в жегата. Поради това пълнозърнестият хляб е по-добрият избор за сандвич с краставица. По същата причина бирата в умерени количества също може да се окаже полезна.

Макар изкушението да е голямо, е по-добре да избягвате всички прекалено студени храни и напитки - от сладоледа до охладената светла бира и дори ледено студената вода, казва Риш. Причината е, че крайно студените храни охлаждат частта от тялото, с която влязат в контакт, но това поставя останалите части в шок, така че те се затварят и тялото престава да регулира правилно температурата.

Горещите напитки обаче са полезни в топлите дни, въпреки че учените спорят относно ефективността на кофеина. Танините в чая и виното имат добър охлаждащ ефект за тялото. Лютите храни водят до потене, което също е начин за охлаждане на тялото, така че кърито, подправено с джинджифил, или капсаицин от лютите чушки са полезни. Това е причината, поради която в много топли страни се ядат много люти храни, обяснява Риш.

Тя съветва да се избягват храните с високо съдържание на протеини и мазнини, защото тялото трябва да работи по-усилено за смилането им. Това означава, че в горещините трябва да се избягват сладките неща и месните продукти.