Ирина Савина с поредна визита в Люлин

Архив София

23-08-2012, 18:04

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Зам.-кметът на София се нагърби с ремонта за затвореното 90-то СОУ

Среща между заместник-кмета Ирина Савина, кмета на район „Люлин” Милко Младенов, представители на специализирани дирекции на Столична община и родители на ученици от 90 СОУ се проведе днес, съобщиха от общината.

На срещата бяха обсъдени проекта за укрепване и реконструкция на 90 СОУ, етапите и сроковете за неговото изпълнение и мерките, които ще бъдат предприети от Столичната община за организацията на нормалното протичане на учебния процес през първия срок, тъй като училището няма да успее да посрещне своите възпитаници в началото на учебната година.
90 СОУ беше затворено в началото на месец юни, когато заради течове на покрива и вследствие на земетресението на 22 май, падна бордови панел от фасадата на сградата.

„Още преди да се случи този инцидент, 90 СОУ се нуждаеше от сериозен ремонт. Затова в Капиталовата програма на Столичната община за 2012 г. бяха заделени необходимите средства за строително-ремонтни дейности. С оглед на последствията от сеизмичното въздействие обаче, се наложи проектът да бъде доработен и към него да бъдат добавени допълнителни дейности за цялостна реконструкция на училището. Тези обстоятелства ще удължат времето за извършване на ремонта, но не можем да си позволим компромис със сигурността и безопасността на учениците и учителите на 90 СОУ”, каза зам.-кметът.

Проектът за модернизацията на 90 СОУ включва: конструктивно укрепване на цялата сграда, основен ремонт на всички помещения, укрепване на всички монтажни елементи на корпусите и бордови панели на покрива, нова мълниезащитна инсталация, нова пожароизвестителна инсталация, нови ОиВ и ВиК инсталации, ремонт на санитарни възли, вертикална планировка, асфалтиране на училищния двор и спортните площадки. „В момента се изготвя Доклад за оценка на съответствието на проектната документация със съществените изисквания към строежа. Още утре той ще бъде внесен в ДАГ, за да може разрешението за строеж да бъде издадено в най-кратки срокове.

След това ще бъде избран изпълнител и ще може да се пристъпи към реализацията на ремонта. Тъй като предвидените ремонтни дейности са много, преценихме, че е по-добре да ги извършим на 2 етапа. По-важните и неотложните от тях, свързани с укрепването на сградата, ще бъдат приключени до края на 2012 г., така че учениците ще могат да се върнат в 90 СОУ в началото на следващата календарна година. Останалите ремонтни дейности ще започнат през юни 2013 г., за да не пречат на нормалното протичане на учебните занятия през втория срок”, допълни още Савина.

Тя увери родителите, че вече е създадена необходимата организация до приключването на първия етап от ремонта всички ученици от 90 СОУ да бъдат пренасочени към 40 СОУ, където ще им бъдат осигурени подходящи условия за провеждане на нормални учебни занятия. Г-жа Савина и родителите насрочиха допълнителна среща, на която заедно с директорката на училището да бъдат обсъдени възможностите за осигуряване на транспорт за по-малките възпитаници на 90 СОУ и да бъдат потърсени варианти за провеждане на извънкласни занимания.