Амулети от човешки черепи и уникална грънчарска пещ откриха при разкопки в Каблешково

Архив Бургас

23-08-2012, 11:28

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Миналата година пък бяха открити четири гроба.

Рондели или амулети от човешки черепи, както и голяма пещ, която показва че Каблешково е бил център на грънчарската промишленост през V век са само част от интересните находки, които откриха археолозите през лято 2012.

В края на сезонните разкопки учените разкриха повече подробности около най-новите находки от некропола в местността Козарева могила и откритото в близост древно селище, които бяха намерени случайно преди 7 години. Според ръководителя на екипа доц. Петя Георгиева. амулетите от човешки кости едва ли са свързани с човекоядство.

Най-вероятно това ритуал, свързан със специален човек. Различни части на черепа са използвани за направата на четирите древни рондели. Много е възможно е да са направени от един и същи череп, но е трудно да се докаже, тъй като е претърпял сериозна обработка.

Миналата година пък бяха открити четири гроба. Първите два са от IV хил. пр. н.е., а останалите от Vхил. пр. н.е. Това е било времето, в което българските земи са били на върха на световното развитие. Регионът се причислява към т.нар. култура „Варна”.

Погребалните обреди обаче са доста различни. Там гробовете са ориентирани север-юг, мъжете са изпънати, жените са свити, докато тук всички са свити, с главата на изток. Само един е в обратната посока, обясняват археолози.

Обикновено ако в голям некропол се намери изключение, казваме, че това са чужденци, но в случая трябва да се натрупа повече информация, за да може да се направят подобни заключения” сподели доц. Петя Георгиева.

Датировката на гробовете най-лесно се определя по керамиката, която е използвана като инвентар. Понякога мъртвите са похлупвани със съд върху таза и краката. До главата пък са поставяни малки съдове. Любопитно е, че керамиката използвана за тези погребения не е изпечена, което подсказва, че е създадена специално за повода. По онези времена изпечената керамиката в селищата е била изключително ценна, защото Самият процес в бил много труден.

Една от идеите на учените е да се изградят експериментални сгради с пещи, подобни на намерените, които да се използват за нуждите на студенти и специалисти през следващия сезон на разкопките. Възможно е да се направи и модел на селището с различните видове производства, което да се разработи като туристическа забележителсност.