Ислямска секта набира членове у нас

Архив София

24-08-2012, 08:58

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Не се знае къде и кога се събират последователите на "Ахмадия", но според публично огласени данни отпреди няколко години членската маса на тази секта тогава е достигнала 400 души.

Мюсюлманската секта "Ахмадия", чиято цел според специалисти е ислямизацията на Европа, продължава да действа у нас въпреки отказа на три съдебни инстанции да й разрешат да извършва религиозна дейност, предава в. "24 часа".

Проверка на "24 часа" установи, че смятаната в много държави по света за радикална ислямистка организация поддържа и сайт в интернет, където редовно се публикуват видеозаписи на петъчни молитви, проведени на арабски, но с превод на български.

От Дирекцията по вероизповеданията към Министерски съвет обясниха, че "Ахмадия" има малко последователи у нас и въпреки че съдът им е отказал регистрация никой не може да им забрани да събират последователи в частни жилища.

Те можели в домове и офиси да обсъждат проблеми, свързани с вярата си, но без да правят улични проповеди или молитви.

Не се знае къде и кога се събират последователите на "Ахмадия", но според публично огласени данни отпреди няколко години членската маса на тази секта тогава е достигнала 400 души. В главното мюфтийство разполагали с данни, че за набираето на повече последователи от "Ахмадия" дори предлагали материални помощи на мюсюлмани у нас. Според справка чрез специализиран софтуер за потребителски трафик в интернет в сайта на Ахмадия дневно влизат повече от 500 души.

От Държавна агенция "Национална сигурност" пък отказаха да коментират темата като обясниха, че следят дейността на подобни организации, защото това е част от законовите им задължения. Най-много емисари и последователи на "Ахмадия" са засечени в Благоевградско, от сектата опитвали да наберат поклонници и в района на Разград.

Ахмадийска мюсюлманска организация ­ мюсюлмански "Джамаат Ахмадия" или Обществото на "Ахмадия" е създадена в Пакистан и според експерти антитерористи е религиозна терористична организация с ислямска насоченост.

През осемдесетте години на миналия век тя е обвинена в извършването на над десет терористични акта в пакистанската столицата Исламабад. След което е забранена временно.

Първите емисари на това вероизповедание пристигат у нас преди 2000 г., първоначално се ограничава само на територията на Благоевград и Симитли.

През 2004 г. от Дирекцията по вероизповеданията към Министерски съвет отказват регистрация на вероизповеданието "Ахмадийска мюсюлманска организация ­ мюсюлмански Джамаат Ахмадия" на чело с Емил Андреев Филипов. И Софийският градски съд, с дело 182/2004 им отказва регистрация. Въпреки това Благоевградският окръжен съд вписва сдружение "Ахмедия" през 2005 г. Така дейността на мюсюлманското вероизповедание се прикрива зад сружението, а няколко роми и двама пакистанци влизат в управата на организацията.

Основни представители са пакистанците с британски паспорти Зия Уддин Ахмад и Махмуд Ашраф.

Двамата чужденци по доста съмнителен начин искали да са със статут на бежанци у нас, въпреки че са британски граждани и няма от какво да са застрашени в Англия.

След като се вдига шум около набирането на нови членове на сектата, благоевградската прокуратура разпорежда предприемане на процедура по заличаване на съдебната регистрация на мюсюлманската секта "Ахмадия".

Година по-късно обаче други последователи на "Ахмадия" подават документи за регистрация в съда в София.

На религиозна общност „Ахмадия” СГС е отказал вписване през 2007 г., като отказът е бил потвърден от Софийския апелативен съд, а по-късно и от Върховния касационен съд, сочат данни от ведомството.

В мотивите си съдебният състав на СГС е посочил, че във възгледите на вероизповеданието има крайна религиозна нетърпимост, тъй като всички, които оспорват възгледите на Хазрат Ахмад, са обявени за неверници. Според становище на Главното Мюфтийство последователите на това вероизповедание не са последователи на Корана и то се смятат за секта. В устава на вероизповеданието пък, вместо да са изложени верското убеждение и богослужебната практика, както изисква чл. 17 от Закона за вероизповеданията, били посочени цели по Закона за юридическите организации с нестопанска цел. В мотивите си магистратите от САС посочват, че в устава на вероизповеданието текстовете са много общи, а ВКС обръщат внимание още, че в устава не е посочено отношението на вероизповеданието към другите религии.

"Тяхната дейност не е свързана пряко с проповядване на открити екстремистки действия. Но самото създаване на такава етноцентристка религиозна група би създало най-малкото социален проблем. Надявам се това да не се получи, както не се е получавало досега с други секти, организации и по-радикални, опитвали по някакъв начин да работят с българските мюсюлмани. Просто не са намерили среда", коментират експерти по националната сигурност. Въпреки факта, че към момента няма предприето сериозно набиране на членове или друга по-масова дейност, специалистите смятат, че прикритото съществуване на "Ахмадия" у нас е много опасно. Сайтът на ислямското вероизповедание е част от подобни интернет страници на "Ахмадия" в повече от 30 дъ ржави в Европа, Азия и Африка, сървърът му е в Берлин, Германия. Освен публикуването на десетки петъчни молитви на български през миналата и тази година на сайта има качена подробна информация за религията и халифата, които тя проповядва.

Според Закона за вероизповеданята в България, щом определена религия не е регистрирана, тя няма право да извършва никаква обществена дейност, да разпространява религиозни публикации, не може да проповядва публично. Специалистите коментират, че тези забрани се заобикалят чрез сайта в интернет, чрез който се разпространява публично всякакъв вид информация, богослужения и събития. Експерти коментират, че ако не се следи стриктно спазването на забраната за дейност от нерегистрирани секти, се създава сериозна опасност от развитието и радикализирането им.

По подобен начин се развива и дейността на организацията " Ал Укаф ал Ислями", срещу която за първи път у нас след демократичните промени започва съдебен процес по обвинение за проповядване на радикален ислям. Той е срещу 13 представители на фондация " Ал Укаф ал Ислями", клон на едноименна саудитска фондация, и ще стартира на 18 септември в окръжния съд в Пазарджик. Според обвинителния акт, внесен от прокурор Недялка Попова, групата е проповядвала своята антидемократична идеология, базирана на салафитското направление в исляма, в продължение на две години - от 2008 до 2010 г., в различни части на страната, но основно на територията на Пазарджишка, Благоевградска и Смолянска област.