Започваме работа и висше с документ за ваксините

Новините

24-08-2012, 08:38

Автор:

в. Монитор

Всичко от Автора

Само 25 акта за пропусната инжекция

Записването в университет и първоначалното започване на работа да стават само срещу бележка,

че са ни направени задължителните имунизации и реимунизации.
За такова изменение в Закона за здравето ще настоява председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров, който ще лансира идеята си пред депутати след ваканцията на парламента. Това съобщи самият той и обясни, че подобна практика има в редица европейски страни, сред които Франция и Великобритания и САЩ.
На теория имунизациите там не са задължителни и така с нищо не са нарушени човешките права. Същевременно обаче човек не може да запише нито средно, нито висше образование, ако не се е ваксинирал.
Учебните заведения не го приемат
с мотива, че по този начин спазват правата да осигурят здравословна и безопасна среда на учещите, обясни д-р Любомир Киров.
Сега у нас се изисква бележка за направена задължителна имунизация при записване на детето в ясла или градина, в първи клас и при смяна на училището.
От 2010 г., когато у нас пламна епидемия от морбили заради ненаправени ваксинации на роми, бе въведено изискването социалните помощи на безработни родители да се предоставят срещу бележка за поставените задължителни инжекции на децата, припомни главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.
Необходимо е глобата за пропусната задължителна имунизация да се увеличи двойно, заяви д-р Любомир Киров. Сега тя е 50 лева за първо неявяване и до 200 лева, ако пациентът не се е явил въпреки напомнянето на лекаря многократно, поясни той.
Санкционираните от началото на годината до момента са 25 човека за цялата страна, тъй като
процедурата е твърде тромава
обясниха от Министерството на здравеопазването. Актовете се издават от районните здравни инспекции. Отказалите имунизации са предимно роми, които променят местоживеенето си, без да се регистрират адресно на новото място и не могат да бъдат издирени, поясниха експертите.
Всеки трети българин след 25 години не се явява на реимунизации, показват отчетите на Сдружението на общопрактикуващите лекари.
След тази възраст на всеки 10 години човек трябва да се имунизира повторно срещу дифтерия и тетанус. Те се поставят с една комбинирана ваксина, която е безплатна, обясни д-р Радосвета Филипова, главен експерт в дирекция „Обществено здраве” в Министерството на здравеопазването.