Садисти задушават жени със забрадки за 120 лв.

Архив Бургас

24-08-2012, 17:30

Снимка:

24 часа

Автор:

24 часа

Всичко от Автора

Натъква се на бездиханното й тяло. Наближава 17,30 ч на 13 юли 2010 г. Радка Митева, на 84 г., и година по-голямата Милка Ивановска са намерени удушени. Смразяващата вест обикаля бързо селото. Страхът сковава Стежерово.

“Милке, Радке, къде сте, бре, че не се виждате по двора?” Това подвиква комшията Георги. Ниска кирпичена ограда разделя къщите на двете вдовици в покрайнините на плевенското с. Стежерово.

Бай Георги минава през малката портичка между дуварите - тръгнал е да си набере сливи за ракия. Предишния ден се е уговорил със стопанките.

“Вземи си прът и брули на воля, отрупано е с плод. Ако не свариш ракия, сливите ще изгният в тревата”, поканили бабите.

Няколко минути човекът се ослушва - къщите насреща изглеждат безлюдни. Няма никакъв шум, нито движение. Пристъпва към по-близката лятна кухничка и открехва вратата. На прага застива - вътре едната старица лежи мъртва. Въпреки ужаса Георги се провира през ниския зид и отива при съседката.

Натъква се на бездиханното й тяло. Наближава 17,30 ч на 13 юли 2010 г. Радка Митева, на 84 г., и година по-голямата Милка Ивановска са намерени удушени. Смразяващата вест обикаля бързо селото. Страхът сковава Стежерово.

Садистичното двойно убийство е извършено с един и същи почерк.

В устата на стариците били натъпкани забрадки

Примки от парцали и въжета завързвали ръцете и краката им зад гърба. Жените са се задушили и издъхнали в страшни мъки, докато въздухът им свършвал под плътните маски според резултатите от аутопсията.

Полицията в Плевен е вдигната по тревога и работи денонощно. Криминалистите подреждат детайлите в зловещата гатанка.

Къщите са преобърнати, нападателите са търсели пари - знаели са, че жените са получили пенсиите наскоро. Ровили са и за покъщнина. В нощта срещу 13 юли престъпниците първо нахлули в имота на Радка Митева.

Пребили с лопата кучето й - опасявали са се, че ще залае и ще събуди махалата. Счупили стъклото от прозореца на лятната кухничка, изтикали райбера на вратата и влетели в осветената стая.

За да се пази от крадци, баба Радка не изключвала лампите нощем

Тя имала две дъщери, женени другаде. Отдавна искали да я вземат при тях, но тя отказвала.

“Ще стоя да пазя къщата. Иначе апашите ще я разбият и ще я опразнят”, обяснявала. Като във филм на ужасите баба Радка видяла как бандитите нахлуват и понечила да се защити. Завързали я със забрадките за леглото и почнали тараша.

Под дюшека й намерили 120 лв. от пенсията и я оставили затегната във възлите. От лятната кухня се прехвърлили в едноетажната къща и претърсили стаите. После поели към съседката Милка.

За нея разузнали, че чува тежко, и затова сметнали, че ще е по-лесната жертва. Вътре съборили Милка на пода, натъпкали в устата й забрадка и я овързали. Преобърнали къщата, но не намерили пари - тя била скрила всичките си 110 лв. в буркан от компот в мазето.

След дни на 18 юли полицаите арестуват 3-ма роми на възраст 25, 32 и 37 г., родом от близкото с. Мечка. Като уличени за 2-те удушени баби, 3-мата минават тест на детектора на лъжата, разпитват ги и в присъствието на психолози от института на МВР.

Никой не прави признания за злодейството в Стежерово. По същото време в килиите са прибрани още 5-има мъже от Мечка. Най-младият е на 18 г., най-възрастният - на 37, до един с досиета предимно за кражби.

В ромската махала на баира в Мечка са щурмувани 9 адреса. Иззети са много мобилни телефони със симкарти и пари. Назначените експертизи търсят доказателства за произхода на намерените вещи и пари.

Докато безброй пъти оглеждат по сантиметри дворовете на жертвите, полицаите попадат на връзка ключове. Нанизът е от къщата на баба Радка. Криминалистите допускат, че бандитите са изтървали ключовете, докато са се прехвърляли при комшийката. По метала и връвчиците обаче не са открити дактилоскопски следи.

Разследването започва да

разплита мистерията по засечен телефонен разговор

от фаталната нощ. Гласът от записа търси роднини в Мечка, за да дойдат с кола до Стежерово и заедно да се приберат.

Това доказателство е описано след проверка на джиесемите, иззети от обискираните къщи в махалата на Мечка. Според разследващи разговорът е засечен по клетките на мобилния оператор.

Номерът на пежото, пътувало в юлската нощ до Стежерово, е бил зацапан с черна боя.

След двойното убийство автомобилът е препродаден 2 пъти за ден в друго село, разкрива разследването.

Според обвинението крадците на кабели Юсеин Раимов-Малата, Мемиш Мемишев-Резата, Рамадан Шерифов и Мемиш Асанов-Гонго набелязали жертвите, докато обикаляли да копаят в района. Разузнали, че жените живеят сами, и решили да задигнат пенсиите им.

При разпитите обвиняемите признават, че са ходили да крадат жици. Но отричат да имат пръст в двойното убийство. По данни от делото 2 групи от Мечка едновременно са били в набези край Стежерово в нощта на 13 юли 2010 г. Копачите работели заедно, но на различни места. После събирали плячката и я делели.

“Сутринта на 14 юли в Мечка ни дадоха някакви пари. Не казаха обаче откъде ги имат”, доверили от отряда на копачите при разпит пред съдия. Събрани са и показания на свидетели, които твърдят, че замесените са се разприказвали пред свои за нападението при бабите, тъй като в ромската общност няма тайни.

Процесът в Плевенския окръжен съд започна на 19 декември 2010 г. Гледа го състав от двама съдии и трима заседатели. Тази година се насрочва всеки месец, досега са минали 6 заседания, последното е било на 5 юли.

“Защитник съм на Мемиш Асанов по случая “Стежерово”.

Убийците на възрастнитe жени не са тези, които са предадени на съд. Категорично

Но в момента не мога да говоря повече, защото още върви съдебното разследване, чакаме експертизи. На заседанието на 10 септември ще стане ясно накъде отива делото. Нищо не е намерено обаче.

Установено е, че тези лица са ходили да копаят кабели. Който копае кабели - не върши убийство и грабеж. Смъртта на стариците е ужасяваща, но трябва да се намери мотива. Опитват се да го пресъздадат, че е заради грабеж", заяви вчера Генко Ангелов, адвокат на един от подсъдимите. Свобода за подсъдимите са поискали защитниците им на 9 март 2012 г.

Апелативният съд остави без уважение искането на адвокатите

4-мата подсъдими отново застават пред съда в Плевен на 10 септември, съобщи съдия Красимир Петракиев, говорител на окръжния съд.

Делото е много трудно с правна и фактическа сложност заради големия брой обвиняеми и 2-та случая на умишлено убийство, предизвикано с особена жестокост, както и заради мъчителната смърт на жертвите, твърди обвинителят прокурор Рени Кирилова.

Досега подсъдимите запазват мълчание пред съда.

Анонимни свидетели обаче са чули какво си приказват арестантите в килиите. Засекретената до момента тема на разговора може да помогне в развръзката на делото, научи “24 часа” вчера.