Проверяват зърнопроизводителите

Архив Пловдив

27-08-2012, 10:41

Автор:

Иван Иванов

Всичко от Автора

Близо 8.5 милиона укрити задължения към държавата открити за 8 месеца

Данъчни, полиция и служители от Националната служба по зърно започнаха проверки на 70 зърнопроизводители от Южна България. Целта на съвместната акция е да се пресекат опитите за укриване и неплащане на ДДС в сектора. Ще бъдат проверени обекти за търговия и съхраняване на зърно на територията на областите Пловдив, Пазарджик, Стара Загора и Хасково.

Инспекторите на НАП извършват пълна инвентаризация дали наличното количество стока отговаря на доставената и продадена според счетоводните документи. Проверява се цялата документация по движение на зърното – от доставката, през съхранението и продажбата му. Паралелно с това инспекторите преглеждат справките за осигуряване на наетите лица в обектите – дали се подава в срок информация за осигурителния им доход и дали се плащат редовно вноските им.

Почти 8 и половина милиона лева са разкритите допълнителни данъчни и осигурителни задължения в сектора „търговия със зърно” след контролни действия на НАП Пловдив през първите седем месеца на годината. Сумата излезе на светло и беше допълнително начислена за плащане към бюджета в резултат на 53 приключили ревизии във фирми от Южна България, уточняват от данъчната администрация.