Нов опит да извадят "Олга Джи" от Порта

Архив Бургас

27-08-2012, 17:42

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Всяка една изрязана част на кораба ще бъде сапанирана от водолазен екип и ще бъде изваждана с помощта на автокранове.

Останките на потъналия преди 12 години кораб "Олга Джи" най-накрая ще бъдат извадени от Пристанище Бургас.

"Олга Джи" се намира точно в началото на устието свързващо Порта с езерото Вая. Вече е избрана и фирма, която ще се заеме с хидроинжинерните дейности. Първо трябва да се извади тинята, съобщават от бургаското пристанище. След това ще се премине и към нарязването на остатъците от плавателния съд, чрез уникалнен метод със специална техника за рязане с диамантено въже.

Всяка една изрязана част на кораба ще бъде сапанирана от водолазен екип и ще бъде изваждана с помощта на автокранове. За целта ще бъде използван кран с товароподемност до 250 тона.

"С изваждането на потъналия кораб ще се даде ход на Програмата за развитие на Община Бургас, в която се предвижда през следващите 4 години да се създават три обособени екологични зони на територията на град Бургас - Вая, Атанасовско езеро и Форос.

В екологичен план проектът цели да разреши важни за езерото проблеми като ограничи защитената зона и осигури спокойствие на гнездещите и прелитащи птици, както и да върне значението на езерото от близкото минало като продуктивен риболовен водоем", заяви изпълнителния директор на Порта Диян Димов.

Преди години сапьори се опитаха да взривят  "Олга Джи" . Опитите обаче на Гражданска защита и водолазите не дадоха резултат.