Държавата дава Одеона на общината

Архив Пловдив

28-08-2012, 17:38

Снимка:

ПловдивУтре

Автор:

Диана Бикова

Всичко от Автора

Министерски съвет прехвърля безвъзмездно обекта

Античният Одеон ще бъде безвъзмездно предоставен за управление от държавата на община Пловдив. Решението за смяната на собствеността ще бъде взето на заседанието на Министерски съвет утре. Предложението е на министрите на културата Вежди Рашидов и на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Античният Одеон е част от Форумния комплекс на Филипопол. Построен е през ІІ-V век сл. Хр. и е вторият античен театър в хилядолетния град. Сградата е била строена като белувтерион – седалище на градското събрание и по-късно е била реконструирана и пригодена за нуждите на покрита театрална сцена. Разполага със седалки за 350 зрители.

Одеонът е открит през 1988 г. при разкопките на северната страна на Античния Форум от археолозите Здравко Каров и Мая Мартинова-Кютова. Проучването на обекта е преустановено през 1993 г. поради липса на средства. Две години по-късно целият комплекс е обявен за паметник на културата от национално значение. Археологическите проучвания са подновени през 1997 г., когато е одобрено финансиране по европейската програма “Рафаел” на Съвета на Европа, заедно с Одеона на Солун и театъра в италианския град Таормина. През 2001-2002 г. е завършено археологическото проучване на сградата с финансовото съдействие на фондация “А. Г. Левентис”. Разкопките на обекта са подновени отново през 2012 г. Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков посети Одеона преди месец.