Димчо Михалевски: Общините обедняха през мандата на ГЕРБ

Архив София

28-08-2012, 14:42

Снимка:

Ивайло Божинов, Sofiautre.bg

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Финансите на местната власт на минус с 800 милиона алармира соцдепутатът

През последните години финансите на българските общини бележат спад.

От близо 5 млрд. лв. средствата са спаднали до 4,2 млрд. лв. Отчетното число за първите шест месеца на тази година за българските общини е 160 млн. лв. Това каза на пресконференция в централата на БСП депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски, цитиран от „Фокус” .

„Цялостната политика, която води България, е концентрирана към повишаване на стандарта на живот в София и изоставане на другите по-малки райони”, заяви Михалевски и припомни, че по Конституция както централната власт, така и местното самоуправление са равнопоставени. „Ние сме сбъркали като държава териториалното си развитие. Методиката на финансовото министерство е за устойчивото финансово състояние на общините. Начинът, по който е направена методиката, е неуместен, тъй като той има за цел да повиши определен рейтинг.

Има грешки в рейтинга, който е публикуван, например по отношение на Шумен. Тази методика е направена, за да утвърди един механизъм за отдаване на допълнителни средства на определени страни”, обясни депутатът. От БСП ще направят предложение за промяна в новия Закон за публичните финанси, който в първия си вариант бил неуместен и зачертавал процеса на децентрализация.

„До края на мандата на предното правителство всички български общини са били сключили над 1100 договора по оперативните програми. Целта на една политика не е да мери рейтинги и да раздава пари, а да се грижи за просперитета на българските граждани и за териториалното развитие на държавата”, коментира Михалевски.