Над половин милион $ пропуснати ползи за общината

Архив Пловдив

29-08-2012, 13:10

Снимка:

ПловдивУтре

Автор:

Диана Бикова

Всичко от Автора

От 1 януари 2013 г. новият концесионер на спирките ще плаща минимум 70 000 щ.д. годишно 

Над половин милион щатски долара не са влезли в общинската хазна през последните 8-9 години, заради неразборията около концесията на спирките. Съгласно договора от 3 юли 2003 г., концесионерът – фирма “Елиза 1999”, е трябвало да плаща по $70 000 годишно по курса на БНБ в момента на плащането. Уловката обаче е времето - това е трябвало да стане след изграждането на всички 314 навеси в града.

Ситуацията със спирките се промени през последните 3 месеца. След като кметът Иван Тотев се закани, че ще развали договора с “Елиза 1999” и дори изчисли, че това ще коства 3 милиона на общинския бюджет, от фирмата започнаха преговори като едно от предложенията беше да запазят 10% от заслоните. Междувременно стана известно, че собственикът на “Елиза 1999” Ангел Стефанов е продал фирмата си на “Булгартабак - трейдинг” АД. Промяната дори е вписана в Търговския регистър.

Новите собственици са заявили желание да бъде продължена концесията, обясни днес кметът Тотев. Той планира най-късно в петък да разговаря с тях. На срещата ще бъдат договорени новите условия в концесионния договор. Предвижда се концесионерът самостоятелно да изработи и монтира спирките, а единственото задължение на общината е да осигури съдействие за свързването им към ВиК и елинсталацията.

В новото предложение ще бъде заложено, че концесионната такса ще започне да тече от 1 януари 2013 г., независимо дали всички заслони са изградени. Таксата няма да бъде по-малка от договорената с предишния концесионер, дори може да е по-голяма, коментира Тотев.

Допълнителното споразумение към концесионния договор вероятно ще се обсъжда на предстоящата сесия на 13-ти септември. След изтичането на задължителния 14-дневен срок за обжалване, най-късно в средата на октомври ще започне да се коментират проектите и около Нова година в Пловдив най-накрая ще има нови заслони по спирките.