Всеки втори у нас купува дрехи втора употреба

Архив Пловдив

29-08-2012, 13:51

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

20 хиляди подписа са събрали от Националния съюз на вносителите и търговците на дрехи втора употреба в България срещу действащата вече 7 години наредба на Здравното министерство, която им забранява да продават обувки втора ръка.

Представителите на бранша се оплакаха, че тази прословута Наредба 27 няма аналог в целия ЕС и България е единствената страна, в която действа подобна забрана.

Подписите срещу нея са събрани в рамките на 3 месеца, като клиентите са изразили желанието си да купуват употребявани вече обувки, които по думите им освен, че са безвредни са и много качествени, предава news.bg.

Един от доайените в бранша - Севдалин Спасов, обясни по време на пресконференция в БТА, че с тази забрана се удрят малките фирми, защото по-големите вериги вече са се ориентирали и продават обувките, които получават в магазини извън страната. Малките търговци обаче не могат да си го позволят и така се стига до неизбежни фалити.

Спасов подчерта, че благодарение на Наредба 27 българският потребител е лишен от правото на избор - дали да си купи обувки за 5 лева със съмнително качество, които се продават на всеки ъгъл, или обувки от техните магазини, които са с доказано качество.

За тези 7 години, в които вече действа разпореждането на здравното ведомство, от бранша не са чули смислени доводи за тази забрана. "Чувал съм да се говори за гъбични инфекции - категорично заявявам, че няма такова нещо, защото тези дрехи и обувки, които идват в България предимно по море, са добре дезинфекцирани", коментира още Севдалин Спасов.

Друго нещо, което недоумяват търговците на дрехи втора ръка е защо на тях им се забранява да продават обувки, след като в ски курортите, боулинг залите и зимните пързалки на отделните клиенти не се предлагат чисто нови обувки, а вече употребявани.

За разрешаването на проблема ще се търси съдействието на здравния министър Десислава Атанасова след края на отпускарския сезон. Въпросът ще стигне и до Брюксел, тък като търговците ще сезират Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите, която е  към Европейския парламент.

Освен това, търговците подчертаха, че ако се разреши продажбата на обувки втора употреба, ще се наложи да се наемат и нови служители в магазините, което ще се отрази положително на пазара на труд в България.

Към момента над 20 000 души се трудят в повече от 4000 подобни магазина. На месец в страната ни влизат 800 тира с употребявани дрехи или това са около 10 000 тона.

От бранша подчертаха и полезността на техния бизнес: "Закупувайки един килограм дрехи втора употреба, спестяваме на нашата планета 5,9 кг CO2 и 5 448 литра вода. Освен това годишно спестяваме милиони тонове отпадъци и спасяваме часове детски труд в далечна Азия", обясни Спасов.

Според данни на "Галъп интернешънъл" 41% от българите пазаруват употребявани дрехи. По сметките на браншовиците обаче този процент е над 50, но българите, заради своя свян, не го признават. Факт е обаче, че българите все повече купуват дрехи втора ръка.